Ευρωζώνη: Μειωμένο το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο

2 λεπτά ανάγνωση
17 Ιανουαρίου 2025

Mείωση κατέγραψε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Eυρωζώνης τον Νοέμβριο του 2024, εξέλιξη που οφείλεται στη συρρίκνωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών και του χαμηλότερου πρωτογενούς εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία όπως μισθούς και πληρωμές μερισμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Παρασκευή, το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, περιορίστηκε στα 26,98 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2024, από τα 30,17 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Με βάση τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του μπλοκ μειώθηκε στα 34,62 δισ. ευρώ από 36,32 δισ. ευρώ.

Σε δωδεκάμηνη βάση, το πλεόνασμα αυξήθηκε στο 2,7% του ΑΕΠ του μπλοκ από 1,5% τους προηγούμενους 12 μήνες, καθώς το πλεόνασμα τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών κατέγραψε ισχυρή άνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενέργεια: Επιδοτήσεις, fuel pass και πλαφόν κρατούν χαμηλά τις τιμές ρεύματος και καυσίμων

Σημαντικό μέρος της ενεργειακής επιβάρυνσης απορροφάται μέχρι στιγμής από ένα «μείγμα» παρεμβάσεων

ΗΠΑ: 178.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο – Ανησυχία λόγω πολέμου

Καλύτερα των προσδοκιών κινήθηκε η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με
Χρηματικοοικονικες ενημερωσεις Ελλαδας

Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε πληρώνεται – Ποιοι το δικαιούνται

Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2026 πρέπει να καταβληθεί το