Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα τον Οκτώβριο με τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου θα δοθεί στο οικονομικό επιτελείο η πλήρης λίστα με τα μέτρα που θα έχει κάθε πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει τις επόμενες 95 μέρες η νέα κυβέρνηση, ώστε να ξεκλειδώσουν οι υποδόσεις της… υποδόσης των 3 δισ. ευρώ.

Οπως τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής του EuroWorking Group, ο Τόμας Βίζερ, «τα χρήματα θα δοθούν σε δύο υποδόσεις, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές συμφωνήσουν στους όρους εκταμίευσής τους, καθώς τα κεφάλαια αυτά συνδέονται με δύο δέσμες μεταρρυθμίσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή έως και δύο μήνες. Αυτή η πρώτη δέσμη πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η δεύτερη συνδέεται με την διαχείριση του χρηματοοικονομικού τομέα και τις μεταρρυθμίσεις σε αυτόν».

Σύμφωνα και με την μηνιαία έκθεση του υπουργείου του Σόιμπλε, μέχρι τέλος του 2015 είναι σχεδιασμένη η εφαρμογή 105 μέτρων, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 πρέπει να εφαρμοστούν 201 συνολικά μνημονιακά μέτρα. Πάνω από το 50% των μέτρων λοιπόν, πρέπει να περάσουν σε… 95 ημέρες, ενώ το υπόλοιπο 50% τους επόμενους 24 μήνες.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε χθες πως έχει καλυφθεί το 61% των υποχρεώσεων της χώρας προς την Ευρώπη και, άρα, απομένουν λιγότερα από τα μισά για να κλείσει ο λογαριασμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών δεν είναι αυτός ωστόσο ο οποίος θα εκπροσωπήσει σήμερα την κυβέρνηση στο ΕWG αλλά ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα και στο ΕWG της 31ης Αυγούστου.

Το τρίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είχε συμφωνηθεί να δρομολογηθούν σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες λόγω των εκλογών έχουν ήδη μείνει σχεδόν δύο μήνες πίσω, αν και η υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε κάποια δουλειά πάνω σ εαυτές.

Στο σημερινό Euroworking Group λοιπόν, οι δανειστές θα… θυμίσουν τις εκκρεμότητες αυτές στο νέο οικονομικό επιτελείο, ενώ το κουαρτέτο θα αξιολογήσει την όποια πρόοδο θα έχει σημειωθεί σε μόλις δύο εβδομάδες από σήμερα και στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο

Εκεί, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να είναι έτοιμο να παρουσιάσει στους εταίρους του στην ευρωζώνη τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015 και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, δίνοντας σαφείς απαντήσεις για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 0,50% το 2016. Αυτός ο διπλός προϋπολογισμός προβλέπεται ξεκάθαρα στη συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι.

Επίσης, μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα πρέπει να στείλει στην Κομισιόν – όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ – τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015  και τις εκτιμήσεις του για το έλλειμμα και το χρέος του 2016.

Για να ξεκλειδώσει ωστόσο και η δεύτερη υποδόση, θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέσα σε μόλις 30 ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού – ο οποίος έχει ξεκινήσει, θα πρέπει να έχουν οριστεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών έτσι ώστε να μπει μπροστά η διαδικασία και να μπορέσουν να κλείσουν γρήγορα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως γνωρίζουμε εάν η κυβέρνηση δεν προλάβει να ολοκληρώσει το θέμα των τραπεζών – το οποίο περιλαμβάνει και τις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια αλλά και στους πλειστηριασμούς ακινήτων– από 1-1-2016 τίθεται σε ισχύ η οδηγία για το bail-in, όπου οι καταθέτες θα αναγκαστούν να συμβάλουν και αυτοί στην ανακεφαλαιοποίηση.

Φυσικά, οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης δεν τελειώνουν εκεί.

Στο ασφαλιστικό και την μεταρρύθμιση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι αλλαγές και τα οποία ισοδύναμα πρέπει να κλείσουν και να ψηφιστούν μέσα τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο μήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν και όσα μέτρα περιλαμβάνονταν στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.

Επίσης πρέπει να τακτοποιηθεί και το φορολογικό το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών., την επιβολή του 23% στην εκπαίδευση, τον εξορθολογισμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, τις αλλαγές στο ΦΠΑ με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά κ.α.

Επίσης, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να βρεθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας του Νέου Ταμείου, ενώ εκκρεμούν θέματα στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, της ROSCO και τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
 

Facebook Comments