Η ραγδαία επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας το 2015 αποτυπώνεται έντονα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2016. Όλα τα βασικά μεγέθη επηρεάστηκαν αρνητικά από την παρατεταμένη αβεβαιότητα, την οικονομική ασφυξία και τα capital controls. Παρότι προβλέπεται ότι θα επιτευχθεί σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών με αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και εφαρμογή των δράσεων της συμφωνίας, η δύσκολη κατάσταση θα εξακολουθήσει να υφίσταται και το 2016.

Πιο συγκεκριμένα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ως εκ τούτου, το προσχέδιο κρίνει αναπόφευκτη την ανάγκη εκ νέου αυστηρής προσαρμογής και λήψης επιπρόσθετων μέτρων ύψους €6,4 δις τους επόμενους 15 μήνες για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων, δηλαδή:

·           πρωτογενές έλλειμμα -0,24% του ΑΕΠ = -€418 εκ για το 2015 και

·           πλεόνασμα +0,52% του ΑΕΠ = +€894 εκ για το 2016.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω (ΣΗΜ: έχουν γίνει μικρές  προσαρμογές ώστε να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα σύμφωνα με τη μεθοδολογία της σύμβασης οικονομικής συμφωνίας):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρατηρούμε ότι οι μισθοί & συντάξεις δημοσίου καλύπτουν το 34% των συνολικών δαπανών του κράτους, ενώ η επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων το 20%. Επίσης, οι πληρωμές τόκων του χρέους, καθώς και οι δημόσιες επενδύσεις καλύπτουν από 10%.

Για την εύρεση των €6,4 δις η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πεπατημένη συνταγή των τελευταίων 5 ετών: ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ. Πιο συγκεκριμένα, €4 δις (63%) θα προέλθουν από αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ τα υπόλοιπα €2,4 δις (37%) από εξοικονόμηση δαπανών.

Ο παρακάτω πίνακας είναι διαφωτιστικός:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρόβλημα είναι ότι η συνεχής αύξηση φόρων δεν έχει θετικό αντίκρισμα στα δημόσια έσοδα, λόγω της οικονομικής ασφυξίας, των συνθηκών ύφεσης και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ενώ δημιουργεί αντιαναπτυξιακό κλίμα και πυρπολεί τις προοπτικές ανάκαμψης. Παρότι έχουν παρθεί φορολογικά μέτρα ύψους €31 δις από το 2010 μέχρι και το 2015, τα έσοδα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά επιπλέον έχουν μειωθεί κατά €5 δις (-11%) σε σχέση με το 2009.

Συνέπεια αυτής της άνευ προηγουμένου δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους €61 δις από το 2010 έως το τέλος του 2015 και συνολικά €65 δις συμπεριλαμβανομένου των νέων  μέτρων του 2016, είναι το εισόδημα της χώρας (ΑΕΠ) να συρρικνωθεί κατά €64 δις = -27%, από €237 δις το 2009 σε €173 δις το 2016. Για κάθε €1 δις μέτρων χάνουμε €1 δις εισοδήματος. Η σχέση δηλαδή των περίφημων πολλαπλασιαστών είναι 1:1, αντί για 0,5:1 που προέβλεπε το ΔΝΤ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία δεν αντέχει νέους φόρους. Αντιθέτως χρειάζεται:

1.Αύξηση των δημόσιων εσόδων μέσω ανάπτυξης και πάταξης της παραοικονομίας

2.Δημιουργία θέσεων εργασίας για να τονωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να μειωθεί η εξάρτησή τους από τις κρατικές επιχορηγήσεις

3.Στοχευμένη μείωση δαπανών

Η χώρα χρειάζεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του και να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης μακριά από την πεπατημένη των φόρων και των οριζόντιων, άδικων περικοπών. 

Facebook Comments