Την ανάγκη να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με αφορμή την αναχώρηση 30 μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης, πρόσθεσε.

Τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία.

Σημείωσε πως οι ανθρώπινες αξίες προϋποθέτουν συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας των ανθρώπινων ζωών στα νερά του Αιγαίου.

Ανέφερε ακόμη πως σήμερα ξεκίνησε μια διαδικασία που εδράζει στις κοινές άξιες της Ε.Ε. που είναι η αλληλεγγύη και ο διαμελισμός της ευθύνης.

Η τελετή αναχώρησης των προσφύγων έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς , του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν , του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Facebook Comments