Το πραξικόπημα του κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν ξαφνικό, αλλά και προσχεδιασμένο. Ο πρωθυπουργός, υπακούοντας με τρόπο ραγιαδικό στις εντολές της Τρόικας που ήθελε ανθρωποθυσίες, είχε ήδη αποφασίσει τον «ξαφνικό θάνατο» του δημόσιου φορέα ενημέρωσης. Ο χρόνος της εκτέλεσης υπαγορεύτηκε προφανώς από το φιάσκο της αποτυχημένης απόπειρας πώλησης του φυσικού αερίου στην Gazprom, μία ακόμα ηχηρή διάψευση του κυβερνητικού «success story».

Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όχι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα αγαθά «δημοκρατία, πολυφωνία, δημόσιος φορέας πληροφόρησης», δεν συνειδητοποίησαν πως προσέβαλαν τις συνειδήσεις όλων των δημοκρατικών πολιτών. Η αυθόρμητη και εκπληκτικά ογκώδης χθεσινοβραδινή λαϊκή αντίδραση έδειξε πως η ελληνική κοινωνία είναι ζωντανή και παρούσα απέναντι στις απόπειρες αντιδημοκρατικής εκτροπής του κυβερνητικού κατεστημένου.

Οι προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί διαφθοράς απλά ενίσχυσαν την λαϊκή αντίδραση. Χρειάζεται απύθμενο θράσος, αυτοί οι οποίοι εξέθρεψαν επί δεκαετίες την διαφθορά, να μέμφονται τους απλούς εργαζόμενους για τις συνέπειές της, ευθυγραμμιζόμενοι ουσιαστικά με τις εμετικές ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής.

Την στιγμή αυτή, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. χωρίς δημόσια τηλεόραση, γεγονός που τονίζεται ιδιαίτερα από τα διεθνή ΜΜΕ. Ακόμη περισσότερο, την στιγμή αυτή κλείνει με τρόπο βίαιο και παράνομο ο μόνος φορέας που εκπέμπει νόμιμα από δημόσιες συχνότητες. Τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούν από το 1995 με προσωρινές άδειες, κατάσταση που έχει χαρακτηριστεί παράνομη από το ΣτΕ.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την τρικομματική κυβέρνηση, η δημοκρατική ανατροπή της οποίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Facebook Comments