Σε κίνδυνο τίθενται χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα στη Βρετανία μετά την ανακοίνωση του ινδικού κολοσσού Tata Steel ότι προτίθεται να εξετάσει την αποχώρησή της από τη χώρα πουλώντας όλες τις βρετανικές μονάδες παραγωγής της.

Αργά το βράδυ της Τρίτης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. αυτής απέρριψε πρόταση αναβάθμισης του κύριου εργοστασίου στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας ως υπερβολικά ακριβή επιλογή. Αντίθετα, δόθηκε το πράσινο φως για την πώληση του συνόλου του βρετανικού βραχίονα του ομίλου.

Συνολικά 15.000 θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις της Tata όλη τη Βρετανία τίθενται εν αμφιβόλω, θέσεις που κάλυπτε η εταιρεία από το 2007 όταν αγόρασε τις μονάδες παραγωγής χάλυβα της πρώην British Steel και μετέπειτα Corus. Η μονάδα στο Πορτ Τάλμποτ είναι η μεγαλύτερη της βιομηχανίας χάλυβα στη Βρετανία και απασχολεί 4.000 εργαζόμενους.

Εκπρόσωποι του συνδικάτου των εργαζομένων ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μουμπάι για να συζητήσουν το μέλλον των βρετανικών εγκαταστάσεων με την κεντρική διοίκηση της Tata, ελπίζοντας ότι θα έπειθαν για ένα σχέδιο αναβάθμισης του Πορτ Τάλμποτ και των υπολοίπων εργοστασίων στο Ρόδεραμ, το Κόρμπι και το Σότον. Η πέμπτη μονάδα παραγωγής στο Σκάνθορπ τελεί ήδη υπό διαπραγμάτευση πώλησης στην επενδυτική εταιρεία Greybull Capital.

Στο Μουμπάι για συζητήσεις με την εταιρεία όταν ανακοινώθηκε η απόφαση βρισκόταν ο τοπικός βουλευτής Στίβεν Κίνοκ, ο οποίος δήλωσε ότι ο ίδιος και οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν το κλείσιμο του Πορτ Τάλμποτ και ότι θα αναζητηθεί αγοραστής σε συνεργασία με τον ινδικό όμιλο και τη βρετανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η προοπτική εύρεσης αγοραστή χαρακτηρίζεται δυσοίωνη, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής καταγράφει ζημιά της τάξης του ενός εκατομμυρίου λιρών την ημέρα.

Η Tata επιρρίπτει την ευθύνη για τη ζημιογόνα δραστηριότητά της στη Βρετανία που οδήγησε στην απόφαση της πιθανότατης αποχώρησης από τη χώρα στις φθηνές εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα, τα υψηλά κόστη ενέργειας και τη χαμηλή ζήτηση.

Η βιομηχανία χάλυβα στη Βρετανία διάγει κρίση εδώ και καιρό. Μέσα στους τελευταίους μήνες η μονάδα παραγωγής στο Ρέντκαρ, ιδιοκτησίας της εταιρείας SSI από την Ταϊλάνδη, έκλεισε, με απώλειας 1.700 θέσεων εργασίας. Τον Ιανουάριο κόπηκαν 1.000 θέσεις εργασίας από το εργοστάσιο της Tata στο Πορτ Τάλμποτ.

Τα ηγετικά στελέχη των συνδικάτων εργαζομένων έκαναν λόγο για «πολύ μαύρη ημέρα», ενώ εκπρόσωπος των Εργατικών της αντιπολίτευσης διατύπωσε την έντονη ανησυχία του αρχηγού Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Υφυπουργός Επιχειρήσεων Άννα Σόουμπρι δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει το Πορτ Τάλμποτ σε λειτουργία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των μονάδων της Tata να βρεθεί αγοραστής.

Facebook Comments