Τις διαθέσεις των δανειστών απέναντι στην βελτιωμένη πρόταση που τους κατέθεσε θα έχει την ευκαιρία σε λίγες ώρες να διαπιστώσει το οικονομικό επιτελείο κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση αφορά τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα της αξιολόγησης, αυτόν των παραμετρικών αλλαγών, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αθήνας θα φέρει για τη διετία 2017-2018 περί τα 1,8δισ€.

Τη μερίδα του λέοντος στις ελληνικές προτάσεις κατέχουν οι έμμεσοι φόροι που είναι και οι πιο άδικοι καθώς πλήττουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδηματα. Παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβεβαιώνουν ότι ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση του ΦΠΑ, ΔΕΝ πρόκειται να αυξηθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και ΔΕΝ πρόκειται να επιβαρυνθεί η οικιακή χρήση του φυσικού αερίου.

Στον αντίποδα οι κυβερνητικές προτάσεις περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες την αύξηση κατά 10 λεπτά περίπου του ΕΦΚ στην αμόλυβδη καθώς και την επιβάρυνση του υγραερίου κίνησης αλλά και της βιομηχανικής χρήσης του φυσικού αερίου γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατιμήσεις αγαθών. Η Αθήνα έχει προτείνει επίσης την αύξηση του τέλους ταξινόμησης των μεταχειρισμένων Ι.Χ. ενώ βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται και οι επιβαρύνσεις σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.  Επιπλέον – και μετά την άρνηση των δανειστών να δεχθούν τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών , η κυβέρνηση επανήλθε προτείνοντας τέλος επί των τραπεζικών επιταγών ένα μέτρο που έχει εφαρμοσθεί σε Ιρλανδία, Ιταλία και Πορτογαλία. Κι όπως συμβαίνει με κάθε ελληνική κυβέρνηση που ψάχνει εναγωνίως να βρει χρήματα, τα τσιγάρα δεν πρόκειτα να τη γλιτώσουν ούτε αυτήν την φορά.

Προκειμένου να αποκρούσει τις κατηγορίες για εμμονή στην φορομπηχτική πολιτική, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προβεί και σε ενέργειες περικοπής δαπανών. Οι χρονίζουσες αμυντικών δαπανών 400-500εκ€ φαίνεται ότι θα προχωρήσουν ενώ η Αθήνα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσει την παράταση για 2 ακόμη έτη έως το 2018 της ισχύος του κανόνα 5 απολύσεις για 1 πρόσληψη στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα διαψεύδονται κατηγορηματικά σενάρια για μειώσεις μισθών.

Βελτιωμένη πρόταση η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει και για τα κόκκινα δάνεια με το επικρατέστερο πάντως σενάριο να παραμένει ότι η τελική συμφωνία θα προστατεύει από την πώληση σε ξένα funds σταγαστικά δανεία α’ κατοικίας με κριτήρια που θα προσομοιάζουν με ότι ισχύει για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.
 

Facebook Comments