Η BlackRock εξετάζει το κατά πόσο η στάση της Fed είναι κατάλληλη για τις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τη BlackRock και τον αναλυτή, Rick Rieder, η BlackRock έχασε την ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια πριν από τρία χρόνια, όταν και οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για μια αύξηση επιτοκίων. Μετά από τα σχόλια της Yellen την περασμένη εβδομάδα, η BlackRock εκτιμά ότι η Fed κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει για τις τρέχουσες συνθήκες.

Κατά την ομιλία της την περασμένη εβδομάδα, η Yellen, έδωσε έμφαση στην «προσεκτική προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής» αυξάνοντας τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πριν από το Σεπτέμβριο.

Για την ώρα, ο Rieder εκτιμά ότι η τρέχουσα στάση της Fed, είναι ξεκάθαρη, κατάλληλη και θετική για την παγκόσμια οικονομία και τις πληθωριστικές συνθήκες. όπως δείχνει και το παρακάτω γράφημα, ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες του ακριβού δολαρίου και τις οικονομικής επιβράδυνσης των αναδυόμενων οικονομιών. Η παγκόσμια ανάπτυξη, σε όρους δολαρίου, βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα της ιστορίας.

07 04 16 blackrock

Παραμένοντας σε στάση αναμονής και διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να προσαρμόσει εκ νέου επιτόκια κοντά στο μηδέν αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει ή η ανάπτυξη μειωθεί κι άλλο, η Fed παραδέχεται ότι βραχυπρόθεσμα θα ήθελε υψηλότερο πληθωρισμό. Η στροφή αυτή της Fed, αναμένεται να αποτρέψει μια νέα άνοδο στο δολάριο, προκειμένου να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.

Η BlackRock καταλήγει τονίζοντας ότι οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, οι εξελίξεις στην Κίνα και η νομισματική χαλάρωση από ΕΚΤ και BoJ, απαιτούν χαλαρή νομισματική πολιτική και από τη Fed.

Facebook Comments