Από τον Κιμ τα περιμέναμε τα πυρηνικά κι ο Παναμάς τάριξε. Από τους υπολογιστές μιας μεγάλης Παναμέζικης  δικηγορικής εταιρείας, με εκατοντάδες διάσημους και ισχυρούς πελάτες ανά τον κόσμο, διέρρευσαν στοιχεία που αφορούν σημαντικές προσωπικότητες, της πολιτικής, του αθλητισμού, της τέχνης, που κατά καιρούς διατηρούσαν  ή διατηρούν, νόμιμα ή παράνομα,  κεφάλαια σε offshore εταιρείες. Για 40 χρόνια η εντιμότατη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca διευκόλυνε μερικούς από τους πελάτες της να τοποθετούν τα χρήματά τους, προερχόμενα από διάφορες δραστηριότητες,  ή και να τα ξεπλένουν, μέσω offshore εταιρειών. 11 εκατομμύρια ντοκουμέντα που αφορούν 200 χιλιάδες εταιρείες διέρρευσαν  και παραδόθηκαν στο γερμανικό περιοδικό Süddeutsche Zeitung, το οποίο τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων. Ο Διεθνής τύπος τα επεξεργάστηκε και βγαίνουν στη δημοσιότητα κατά ριπάς.

Πέρα από τα άλλα θέματα που τίθενται ξεχωριστά για τον καθένα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αντιδράσεις τους, που, κατά κάποιον τρόπο, είναι εικόνα των τάξεών τους, των κοινωνιών και των αξιών τους. 

Με βάση αυτές συγκροτήσαμε μια λίστα ανάμεσα στην εγκράτεια και στην ξετσιπωσιά, από το 10 ως το 1. Από τον πιο συγκαταβατικό ως τον πιο ξετσίπωτο.

Για την κατάταξη δεν εξετάσαμε την ακρίβεια των στοιχείων, αλλά λάβαμε υπόψη το πότε σε σχέση με την επιρροή της διασημότητας συνέβησαν τα γεγονότα, την επαγγελματική τους ενασχόληση πριν γίνουν διάσημοι ή αναλάβουν καθήκοντα πολιτικού, το μέγεθος των γεγονότων και των κεφαλαίων και, κυρίως,  την προθυμία των προσώπων  να εξεταστούν από τη δικαιοσύνη και να δώσουν εξηγήσεις δημόσια για το νόμιμο των δραστηριοτήτων ή το αντίθετο, τη σιωπή, την προσπάθεια απόκρυψης και την επικινδυνότητα του τρόπου της προσπάθειας απόκρυψης και αποφυγής να δώσουν λόγο.  

Πάμε λοιπόν, από τον πιο εγκρατή στον πιο ξετσίπωτο.

10. David Cameron, Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.  

Οι μετοχές που διατηρούσε πριν την ανάληψη της Πρωθυπουργίας ήταν ύψους  31,500 λιρών και αφορούσαν συμμετοχή στην εταιρεία του πατέρα του, ο οποίος ήταν χρηματιστής. Ο πατέρας του, ο Ian Cameron, που απεβίωσε το 2010,  επιστράτευσε μια μικρή στρατιά από κατοίκους στις Μπαχάμες για να εγκαταστήσει εκεί μια επενδυτική εταιρεία, την Blairmore, για τα κέρδη της οποίας δεν πλήρωσε μια λίρα φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία το 2012 επέστρεψε σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην Ιρλανδία. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως πούλησε τέσσερις μήνες πριν ανέλθει στην Πρωθυπουργία τις λίγες μετοχές του και δήλωσε κανονικά στη φορολογική του δήλωση το κέρδος και πλήρωσε τον αναλογούντα φόρο. Η δική του κυβέρνηση απαγόρευσε ένα είδος ανώνυμων ειδικών μετοχών στη χώρα του. Θα ελεγχθεί για την αλήθεια των δηλώσεών του. Για τον λόγο αυτόν κατατάσσεται στο νούμερο 10, ως ο πλέον εγκρατής. 

9. Pedro Almodóvar, σκηνοθέτης. 

Το όνομά του αναφέρεται ως διευθυντής διαχειριστής μιας offshore στις Παρθένες Νήσους, την περίοδο 1993-94. Ανέβαλε την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, Ιουλιέτα, και δεν έκανε περαιτέρω δηλώσεις. Ε, μα πού αλλού θα πήγαινε ο Αλμοδόβαρ, στις ξεσκισμένες καλόγριες ή στα παρθένα νησιά; και μάλιστα τόσα χρόνια πριν; Μικρό το κακό, στον πάτο της λίστας μας, στο νούμερο 9, ελλείψει άλλων στοιχείων.

8. Mauricio Macri, Πρόεδρος της Αργεντινής (αλλά και ο γραμματέας του προηγούμενου Προέδρου NéstorKirchner). Η υπόθεση είναι από το 2007-2008, αρκετά χρόνια πριν την ανάδειξή του στην Προεδρία.  Εμφανίζεται το όνομά του μαζί με του πατέρα του και του αδελφού του, που ανήκουν σε μια από τις μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της Αργεντινής, σε μια εταιρεία στις Μπαχάμες. Η κυβέρνηση απάντησε με ορισμένα στοιχεία, επιμένοντας πως αφορούν την οικογενειακή επιχείρηση, και επιχειρηματολογώντας ότι δεν απέφυγε καθ οιονδήποτε τρόπο την νόμιμη φορολογία. Σε κάθε περίπτωση θα παρουσιαστεί αυτοβούλως σε δικαστή για να δώσει όλες τις διευκρινίσεις, δήλωσε. Για τους λόγους αυτούς, κατατάσσεται στο 8 της λίστας.  

7. Sigmundur David Gunnlaugsson, Πρωθυπουργός της Ισλανδίας. 

Υπήρξε συνιδιοκτήτης μαζί με τη σύζυγό του μιας offshore στις Βρετανικές Παρθένες νήσους, που υπήρξε πιστωτής των τραπεζών της χώρας που κατέρρευσαν, με  3,6 εκ ευρώ. Σημειώνεται πως η χώρα αγωνίζεται ακόμη να μειώσει το χρέος των νοικοκυριών που είναι σε ξένο νόμισμα και να άρει τους ελέγχους κεφαλαίων που ισχύουν ακόμη, έξι χρόνια μετά την κατάρρευση. Παραιτήθηκε και, για τον λόγο αυτόν, κατατάσσεται στο 7 της λίστας μας.

6. Η πριγκίπισσα Pilar των Βουρβόνων, αδελφή του πρώην Βασιλέα της Ισπανίας και θεία του τωρινού μονάρχη. Διευθύντρια και Πρόεδρος Παναμέζικης εταιρείας που συστάθηκε το 1974 και διαλύθηκε το 2014. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιδίας, η εταιρεία υπήρξε ιδιοκτησία του κ. Αλέκου Παπαμάρκου (να κι ένας Έλλην), προσωπικός φίλος της, ο οποίος και την εχάρισε τότε στον σύζυγό της. Η πριγκίπισσα δηλώνει πως δεν διέπραξε κανένα αδίκημα (δεν είναι αδίκημα να έχεις μια offshore, είναι να μη δηλώνεις χρήματα τα οποία κερδίζεις από αυτή στη φορολογική σου έδρα). Ο βασιλικός οίκος όμως παίρνει αποστάσεις, δηλώνοντας πως βασιλική οικογένεια είναι μόνον οι βασιλείς και οι βασιλείς γονείς. Θα ελεγχθεί. Την έχουν στο αίμα τους την επιχειρηματικότητα οι Βουρβόνοι. Επαξίως κατατάσσεται στο νούμερο 6 της λίστας. 

5. Lionel Messi, ποδοσφαιριστής σταρ της Μπάρτσα. 

Ο πατέρας του και ο ίδιος διαθέτουν ενεργή εταιρεία στον Παναμά, ενώ κατηγορούνται ήδη για φορολογικά αδικήματα στην Ισπανία, με δικάσιμο 31 Μαΐου. Σιγή ιχθύος. Κατατάσσονται στο νούμερο 5, λόγω απάθειας και εκμετάλλευσης της λαϊκής αγάπης.

4. Ο βασιλεύς του Μαρόκου, η Aυτού Μεγαλειότης Mohamed VI. 

Ο προσωπικός γραμματέας του μονάρχη της σχετικά φτωχής αυτής χώρας, επιχειρηματίας Mounir Majidi, και Πρόεδρος του γιγαντιαίου επιχειρηματικού Ομίλου Siger,  που ανήκει στη βασιλική οικογένεια, βρέθηκε με διάφορες αγορές μέσω Offshore στις Παρθένες Νήσους, ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ασυλία του μονάρχη στη χώρα αυτή είναι πλήρης και έχει διακόψει πάρα πολλές άλλες έρευνες και καταγγελίες για τη διαχείριση των δημοσίων πόρων και περιουσίας του Μαρόκου. Φαίνεται πως, ελέω Θεού, το ίδιο θα κάνει και τώρα, παρ ότι δεν κατέβασε τη Γαλλική Monde, που όλα τούτα και άλλα πολλά τα γράφει ενδελεχώς, από τα μανταλάκια της χώρας του. Του αξίζει λοιπόν το 4 στη λίστα των πιο ξετσίπωτων.

3. Η  ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τωρινή και παλιότερη.  

Συγγενείς του προέδρου της χώρας, ο κουνιάδος του Deng Jiagui, τα μέλη του πολιτικού γραφείου  Zhang Gaoli y Liu Yunshan, παλιότεροι αξιωματούχοι, γιοί, κόρες, μπατζανάκηδες, βρέθηκαν με διάφορες offshore.  Ακόμη και τα Άγια των Αγίων, συγγενείς του Μάο, διέθεταν μια εταιρεία στις Παρθένες Νήσους. Η Κίνα αντέδρασε αναμενόμενα: έπιασε δουλειά η λογοκρισία και τάκοψε από τον τύπο και το διαδίκτυο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν έχουν όλα αυτά καμιά βάση». Και ξεμπέρδεψε συνεπής στις αρχές της. Ο καπιταλοκομμουνισμός της Παρθένας.

2. Οικογένεια Λεπέν. 

Τα χαρτιά του Παναμά, που έχουν αναλυθεί από τη Monde, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις έρευνες της Γαλλικής δικαιοσύνης επάνω στην οικονομική διαχείριση και χρηματοδότηση του Εθνικού Μετώπου και την περιουσία του πατρός Ζαν Μαρί και της κόρης Μαρίν. Επιβεβαιώνουν πως μέσω εταιρειών στην Ασία και την Καραϊβική  οργάνωσαν ένα θολό σύστημα για να βγάζουν τα χρήματα των συνδρομητών του κόμματος και να  χρηματοδοτούν παρανόμως την εκστρατεία της Marine. Ρίχνουν επίσης φως στην προέλευση και το αληθινό ύψος της περιουσίας του πατρός, για το οποίο ήδη κατηγορείται για υποεκτίμηση, φορολογικά αδικήματα και ξέπλυμα. 

Η κυρία Marine Le Pen, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους, που εξήγησαν, απολογήθηκαν, λογόκριναν ή απλώς σιώπησαν, έφτιαξε εχθρό κι επιτέθηκε: “Η διαρροή των χαρτιών οφείλεται σε μια μιντιακή συνωμοσία των σοσιαλιστών”. Γι αυτό την κατατάσσουμε στη λίστα στο νούμερο 2.

1. Vladímir Putin, Πρόεδρος της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, φίλοι του Πούτιν, ανάδοχοι συμβολαίων δισεκατομμυρίων που δεν θα μπορούσαν να δοθούν χωρίς την έγκρισή του, δημιούργησαν ένα δίκτυο από  offshore, με κρυμμένους ιδιοκτήτες, συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!). Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με τη The Guardian, ο Sergei Roldugin, καλύτερος φίλος του Πούτιν ήδη από την εφηβεία, που του γνώρισε τη γυναίκα του και νονός της κόρης του. Αυτός ο μουσικός το επάγγελμα ελέγχει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια (!) μέσω διαφόρων αδιαφανών εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες 12,5% της εταιρείας τηλεοπτικής διαφήμισης της Ρωσίας και 3,2% της τράπεζας Rossiya, ιδιωτικοποιημένης από τους φίλους του Πούτιν. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρός της, Yuri Kovalchuk, και  η Τράπεζα η ίδια, μετέφεραν πάνω από 1 δις δολάρια σε μια σκοτεινή εταιρεία αποκαλούμενη Sandalwood Continental, τα οποία προέρχονταν από δάνεια της Εμπορικής Τράπεζας της Ρωσίας, που ελέγχεται από το κράτος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, απαντώντας σήμερα, βρήκε ακόμη πιο απίθανο  εχθρό από τη φίλη του Marine: κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες (!) ότι βρίσκονται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων του Παναμά, “με μόνο στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στη Ρωσία “(!) (σ.σ. και τους μισούς συμμάχους τους). Επίσης δήλωσε πως “δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφθοράς” και υπερασπίστηκε τον αγαπημένο του φίλο. Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι φημισμένος για την πίστη στους «φίλους» του, επάνω στους οποίους στηρίζεται και τους οποίους στηρίζει, από άλλες παρόμοιας φύσεως υποθέσεις. Για τους λόγους αυτούς, δίχως καμιά αμφισβήτηση, κατατάσσεται στο νούμερο ένα της λίστας μας και κατακτά επαξίως τον τίτλο του ΠΙΟ ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΥ!

Υ.Γ.

Καθώς οι πληροφορίες τρέχουν καθημερινά, επιφυλασσόμεθα για τον εμπλουτισμό και αναθεώρηση της λίστας των πιο ξετσίπωτων! 

Πηγή πληροφοριών:

El Pais

Facebook Comments