«Φως στο τούνελ» της ανακεφαλαιοποίησης του Ομίλου Εθνικής- Eurobank ενδέχεται, χωρίς να είναι βέβαιο σε πρώτη φάση, να δώσει το γνωστό καναδικό επενδυτικό fund, Fairfax Holding, που χαίρει της εκτίμησης των διεθνών αγορών, αφού άλλωστε έχει ανακηρυχθεί ως «σωτήρας» των ιρλανδικών τραπεζών.

H Eθνική Τράπεζα σχεδιάζει την μετάβαση του Ομίλου της σε καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης, αντιμετωπίζοντάς το ενιαία, ως Όμιλος, ακόμη και αν τεχνικώς, γίνει μέσα από δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τροϊκανοί, περιέργως πως, δεν φαίνεται να συμμερίζονται το αίτημα παράτασης του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, κάτι που απλώς διαφοροποιεί την τεχνική μορφή της σχετικής διαδικασίας.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει θέσει το θέμα υπόψη του υπουργείου Οικονομίας, της Τραπέζης Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φυσικά της τρόικας, με το επιχείρημα της ανάγκης ολοκλήρωσης της νομικής συγχώνευσης με τη Eurobank η οποία πραγματοποιείται κανονικά και με ομαλότητα, χωρίς να υπάρχει ίχνος αμφισβήτησης ή απειλής ανατροπής της συμφωνίας. Άλλωστε, η Εθνική έχει πλέον στα χέρια της το 85% της Eurobank, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εξαγοράς της τέως τράπεζας του Ομίλου Λάτση.

Επειδή το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης είναι ανοιχτό και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες σημειωτέον έχουν εστιάσει στην ανάγκη επίλυσης ορισμένων εκκρεμοτήτων ( π.χ. του αναβαλλόμενου φόρου) και στην ελκυστικότητα των κριτηρίων, που ενδεχομένως ως αποτέλεσμα να είχαν την καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος ανακεφαλαιοποίησης, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε χθες τέλος στην όποια σεναριολογία, καθιστώντας σαφές ότι οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών θα γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε τα εξής: «Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». Στο ίδιο κλίμα, η Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμεί οι συγχωνεύσεις να προηγηθούν της ανακεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τρόικα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το Μάϊο, αμέσως μετά το Πάσχα, που σημαίνει ότι άμεσα επίκεινται οι σχετικές διαδικασίες. Η μόνη τράπεζα που έχει ζητήσει παράταση και αυτό για να ολοκληρωνόταν πρώτα η νομική συγχώνευση με τη Εurobank, είναι η Εθνική, που είχε υποβάλλει εγγράφως το αίτημά της, με σκοπό να απαιτηθεί μόνο μία γενική συνέλευση και όχι δύο και οι κεφαλαιακές ανάγκες να καλυφθούν μέσα από ένα πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και όχι μέσα από δύο διαδοχικές αυξήσεις, που αφορούν τον ίδιο Όμιλο.

Όμως τελικά, αν η πολυπόθητη παράταση δεν δοθεί (κάτι που φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό), ο Όμιλος θα αντιμετωπίσει στην ουσία ενοποιημένα το θέμα της κάλυψης των κεφαλαίων του έστω και αν τεχνικώς και διαδικαστικώς αυτό επιτευχθεί σε δύο φάσεις: μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα αφορά την Εθνική Τράπεζα και μία δεύτερη που θα αφορά τη Eurobank και την οποία θα κληθεί να καλύψει ο βασικός της μέτοχος, που δεν είναι άλλος από την Εθνική (εξ ου και δεν «στέκουν» τα σενάρια ότι αν οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνουν μεμονωμένα, οι νέοι μέτοχοι δεν θα συμφωνήσουν για τη συγχώνευση, με αποτέλεσμα αυτή να ανατραπεί).

Η δρομολογούμενη συγχώνευση δεν ανατρέπεται, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αποδίδοντας σε παιχνίδια και αστειϊσμούς τα φημολογούμενα περί ανατροπής. Το μόνο τελικά που θα συμβεί είναι να πραγματοποιηθούν δύο έκτακτες γενικές συνελεύσεις και δύο αυξήσεις, για την κάλυψη των αναγκών, περίπου 15 δισ ευρώ, του ενός και ενιαίου Ομίλου Εθνικής – Εurobank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης Ελλάδος, προκειμένου για τη βελτίωση των κεφαλαιακών της δεικτών, η Εθνική χρειάζεται συνολικά για τη Eurobank το ακριβές ποσό των 5,58 δισ. ευρώ.

Στο χορό της ανακεφαλαιοποίησης εμπλέκεται και η καναδικών συμφερόντων Fairfax Holding, η οποία φαίνεται να ενδιαφέρεται να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, αν και είναι άγνωστο σε ποιό στάδιο της διαδικασίας θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Το θετικό είναι ότι το εν λόγω fund δεν είναι της κατηγορίας των hedge funds, αλλά συνήθως προχωρεί σε στρατηγικές συνεργασίες. Αυτό άλλωστε θα επιδιώξει στην Εθνική, αν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει, αποκτώντας περίπου το 10% του νέου Ομίλου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το Fairfax Holding θέλει να επενδύσει 1,5 δισ ευρώ κεφάλαια στην Τράπεζα.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας , επισημαίνεται ότι εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση, μεταξύ των οποίων το ενδιαφέρον του καναδικού fund. Ειδικότερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε τα εξής:

«Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στο πλαίσιο της υποχρέωσης για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών, εξετάζει εναλλακτικές δυνατότητες.

Η Faitfax Holdings , μεταξύ άλλων, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση του διευρυμένου ομίλου της Εθνικής Τράπεζας».

Facebook Comments