«Ανέλαβα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για τρία χρόνια. Δέχτηκα γιατί πιστέυω ότι ως θεσμικός φορέας καθολικής αποδοχής, το Φεστιβάλ μπορεί να συμβάλει πολύ ουσιαστικά στην παραγωγή πολιτιστικού έργου, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης σαν τη δική μας. Ταυτόχρονα αναλαμβάνω συνειδητά και το ρόλο του «διαχειριστή κρίσης», ώστε να μη ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια του Φεστιβάλ.» Με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος άνοιξε την πρώτη εισήγησή του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 στην επίσημη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο κτήριο της Πειραιώς 260 και όπου το marketnews.gr ήταν παρόν.

Έπειτα από την επεισοδιακή παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ιδρυτής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ανέλαβε, μέσα στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα του ενός μηνός, να προχωρήσει στην ανασύσταση του Φεστιβάλ και την αναδιοργάνωσή του στους χώρους των θεάτρων της Επιδαύρου και της Μικρής Επιδαύρου, του Ηρωδείου και της Πειραιώς 260. Την υπεράνθρωπη αυτή προσπάθεια χαιρέτισαν με τη σειρά τους ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης αλλά και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου.

«Κάτω από αυτές τις «ελληνικές» και ταυτόχρονα οριακές συνθήκες, αποδέχθηκα αυτήν την πρόκληση γιατί με αφορούν ως καλλιτέχνη τα κοινά και γιατί μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε το Φεστιβάλ είναι ένα παράθυρο έκφρασης, και δεν πρέπει να αγνοούμε ότι είναι από τους λίγους πια χώρους όπου οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να αμείβονται», δήλωσε ο νέος καλλιτεχνικός διεθυντής, ενώ έθεσε μερικά ακόμη ερωτήματα προβληματισμού, ανοίγοντας έναν πιλοτικό κύκλο συζητήσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που θα στηρίξουν θεωρητικοί και πολιτισμικοί φορείς:

  • Τι Φεστιβάλ θέλουμε; Πόσο ελληνικό; Πόσο διεθνές;
  • Σε μια εποχή κρίσης, πόσο σχετίζεται η πολιτική του Φεστιβάλ με την υποστήριξη της εγχώριας δημιουργίας;
  • Πόσο πολυσυλλεκτικό, τολμηρό, προσωποπαγές μπορεί να είναι; Ποιος προβληματισμός υπάρχει διεθνώς γύρω από την έννοια «φεστιβάλ»;

Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρόπουλος στάθηκε στους βασικούς πυλώνες που θα στηρίξουν από τώρα και για τα επόμενα χρόνια τη διοργάνωση και που θα χαράξουν το προσωπικό του στίγμα σε αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες:1.«Το Λύκειον Επιδαύρου», δηλαδή ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, το οποίο θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο, 2. «Άνοιγμα στην πόλη και την κοινωνία», για την προώθηση των δράσεων και παραστάσεων του Φεστιβάλ σε δημόσιους χώρους της Αθήνας, 3. «Σύγχρονη δραματουργία για το θέατρο και το χορό», με μια σειρά δράσεων που θα αποτελέσουν έργο υποδομής για την υποστήριξη της θεατρικής γραφής και της δραματουργίας του χορού στη χώρα μας και 4. «Εξωστρέφεια και σύνδεση των παραστατικών τεχνών στη χώρα μας με τη διεθνή πολιτιστική κοινότητα».

Σε συνεργασία μς το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα περιλαμβάνει Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο, με επικεφαλής τη Δήμητρα Κονδυλάκη, Σύμβουλο Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου, Διεθνείς παραγωγές, μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του Matthias von Hartz, Συμβούλου Διεθνών Παραγωγών, Χορό, με τη Στεριανή Τσιντζιλώνη να διατελεί Σύμβουλος Χορού και τέλος Εκπαιδευτικές Δράσειςαπό την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σύμβουλο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνονται παγκοσμίως με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. «Julius Caesar. Spared parts», από τον Ρομέο Καστελλούτσι, «Άμλετ» από τον Όσκαρ Κορσουνόβα, «Young Lear» από την πρωτοεμφανιζόμενη στο Φεστιβάλ, Ιόλη Ανδρεάδη. Ακόμη θα προβληθούν οι κινηματογραφικές εκδοχές του Μάκβεθ (Ρομάν Πολάνσκι, 1971), του Βασιλιά Ληρ (Πήτερ Μπρουκ, 1970) και της Τρικυμίας ( Ντέρεκ Τζάρμαν, 1979) στον Κήπο της Πειραιώς 260 που μετατρέπεται σε θερινό σινεμά στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016:

Facebook Comments