Ημέρες Ιουλίου 2015 ξανάζησαν οι συμμετέχοντες στο Eurogroup αφού οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρειάστηκαν 11 ώρες για να συμφωνήσουν μεταξύ τους και με το ΔΝΤ τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και για τον οδικό χάρτη του χρέους.

Η κυβέρνηση δεν πέτυχε το σκοπό της για μια μεγάλη αλλά και ταυτόχρονα «ακέραια» δόση χωρίς τα βαρίδια των προαπαιτούμενων. Αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η Αθήνα να λάβει 7,5δισ€ με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν αυτές γίνουν μέσα στην εβδομάδα, τα χρήματα θα μπορούσαν να εκταμιευθούν το β’ 15νθήμερο του Ιουνίου. Επιπλέον 2,8δισ€ θα εκταμιευθούν μετά το καλοκαίρι και αφού η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει μια νέα λίστα με προαπαιτούμενα που έχουν να κάνουν με τις αποκρατικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας, την τραπεζική διακυβέρνηση και την Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.

Όσον αφορά το χρέος – παρά τις αντιδράσεις του ΔΝΤ – διατηρήθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και συμφωνήθηκε το ύψος του για τα επόμενα έτη να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Ταυτόχρονα η Ελλάδα δεν θα πληρώνει για τοκοχρεολύσια – μαζί με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων όπως σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών – πλέον του 15% του ΑΕΠ ποσοστό που θα ανέβει στο 20% όταν το χρέος υποχωρήσει σημαντικά κατά τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Βάση αυτών των παραδοχών και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ληφθούν ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν να κάνουν με την εξομάλυνση των αποπληρωμών προς τον EFSF και με τον περιορισμό των επιτοκιακών κινδύνων.

Μεσοπρόθεσμα – δηλαδή μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 – έχουν καθοριστεί ως πιθανά μέτρα η επιστροφή των κερδών των Ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, η αξιοποίηση των εναπομείναντων 20δισ€ από την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των δανείων προς τον EFSF με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και επιβολής πλαφόν στα επιτόκια.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο συμφωνήθηκε ένας «κόφτης» χρέους , ένας μηχανισμός ο οποίος θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα παρατηρούνται υπερβάσεις στα όρια εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Κάπως έτσι κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ με τον Πόλ Τόμσεν να διευκρινίζει ότι θα εισηγηθεί στο ΔΣ τη συμμετοχή του Ταμείου με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα έως το τέλος του έτους , εφόσον οι τεχνοκράτες της Ουάσινγκτον διαπιστώσουν ότι πράγματι τα μέτρα που βάζει το Eurogroup στο τραπέζι , διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δεχόμενος βροχή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους σχετικά με την ξαφνική μεταστροφή του ΔΝΤ προς το «μαλακότερο» ο Δανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η Ουάσινγκτον υποχώρησε και δέχθηκε να μην συμφωνηθούν από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018 κι απλά να περιγράφονται.

Μετά τις 11ωρες συνομιλίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο. Είχαν προηγηθεί οι ολόθερμες ευχαριστίες του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο πρόσωπο του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας. 

Facebook Comments