Τέλος τα «άσφαιρα» για τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Έως τώρα οι ελεγκτές που έπιαναν στα πράσα μια επιχείρηση να μην κόβει απόδειξη ή τιμολόγιο, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να βεβαιώσουν πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογούσε στην συγκεκριμένη απόδειξη. Για ένα λογαριασμό π.χ. 20€, ο παρανομών επιχειρηματίας ( sic ) τη γλίτωνε πληρώνοντας π.χ. 3 ή 4 €.

Από τις 25 Ιουλίου όμως θα εξακολουθούν να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα τα οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερα των 250€ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.  Σε περίπτωση μάλιστα υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε 500€ και 1000€. Αυτά ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και φέρει την υπογραφή των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η συγκεκριμένη απόφαση σε συνδυασμό με το μπαράζ φορολογικών ελέγχων που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα Δημόσια Ταμεία.

Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση Πιτσιλή θα διεξαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου ( τέλος της τουριστικής σεζόν ) περί τις 30.000 προληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας και σε επιχειρήσεις που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» όπως εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, μπυραρίες και χώροι δημοσίων θεαμάτων.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της Δ.Ο.Υ. στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των Δ.Ο.Υ. όμορων νομών και στοχευμένα από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσοδων. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Έχει μάλιστα ζητηθεί και η συνδρομή των αστυνομικών αρχών.

Κι επειδή όταν πάθεις , (συνήθως) μαθαίνεις, στις περιπτώσεις παρακώλυσης των ελέγχων ή ακόμη και απειλών – λεκτικών ή μη – οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα προβαίνουν σε επιτόπιο σφράγισμα της επιχείρησης του εκάστοτε παραβάτη. 

Facebook Comments