Το πρωτογενές έλλειμμα της ιαπωνικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 3,2% από 6,6% που ήταν το 2010 και σε αυτό το μεγαλύτερο όπλο ήταν η αύξηση του φόρου κατανάλωσης, ο οποίος τοποθετήθηκε το 2014. Η κίνηση αυτή της ιαπωνικής κυβέρνησης σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, έφερε πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. 

Το χρέος της Ιαπωνίας έχει σταθεροποιηθεί στο 248% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2015. Τα χαμηλότερα επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους έχουν οδηγήσει σε αύξηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς οι τόκοι έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Η Moodys εκτιμά ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να επιτύχει όλους τους στόχους του προγράμματος Abenomics, όπως αρχικά πίστευαν οι περισσότεροι. Οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας και η συχνότητα των νέων δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων, αποτελούν παράγοντες αναστολής της επίτευξης κάποιων από τους στόχους.

Η Moodys μεσοπρόθεσμα αναμένει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη να παραμείνουν κάτω από τους στόχους της κυβέρνησης, παρά τα νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Επιπλέον, η Moodys εκτιμά ότι τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος θα κινηθούν υψηλότερα από τους στόχους που έχουν ανακοινωθεί.

Facebook Comments