Τουλάχιστον 39 νεκρούς έχει αφήσει έως τώρα στο διάβα του ο τυφώνας Matthew, ο οποίος αφού χτύπησε την Αϊτή, τις Μπαχάμες και τη Δομινικανή Δημοκρατία κατευθύνεται πλέον προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι περισσότεροι θάνατοι, 35 τον αριθμό, έχουν καταγραφεί στη φτωχή Αϊτή, σύμφωνα με τα επίσημα έως τώρα στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από πτώση δένδρων και πλημμύρες, που ήταν αποτέλεσμα της υπερχείλισης ποταμών.

Οι καταστροφές στην Αϊτή ήταν τόσο μεγάλες που οι Αρχές υποχρεώθηκαν να αναβάλουν τις προεδρικές εκλογές, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή.

Τέσσερις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Matthew, ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει την Καραϊβική από το 2007, έχει υποβαθμιστεί σε επίπεδο 3, όμως το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι θα ενισχυθεί και πάλι σε επίπεδο 4 πριν φτάσει στις βορειοαμερικανικές ακτές.

Αυτή τη στιγμή ο Matthew υπολογίζεται ότι φέρνει μαζί του ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων ανά ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Οι Αρχές των πολιτειών της Φλόριντα και της Νότιας Καρολίνας, που αναμένεται να βρεθούν στη διαδρομή του τυφώνα, έχουν συστήσει ή διατάξει την απομάκρυνση περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων από τις παραθαλάσσιες ζώνες.

Facebook Comments