Τα τελευταία χρόνια οι λαοί της Ευρώπης, πλέον και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επιλέγουν να ψηφίζουν όχι με ορθολογικά κριτήρια αλλά με κύριο γνώμονά τους την οργή. Την οργή που τους προκαλεί το εκάστοτε επικρατούν σύστημα. Η ψήφος γίνεται τιμωρητική και πλέον αποτελεί την απόρροια ενός συστήματος σε παρακμή και όχι μία συνειδητή απόφαση.

Και το ίδιο το σύστημα ωθεί τους πολίτες σε τέτοιου είδους ακραίες επιλογές, επιδεικτικά αρνείται να αφουγκραστεί την κοινωνία. Η ηγεσία του κόμματος των Δημοκρατικών σαμπόταρε την προεκλογική εκστρατεία του Bernie Sanders, τον υπονόμευσε μέχρι που αναγκάστηκε να του ζητήσει συγγνώμη μετά τη διαρροή των αντίστοιχων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ο Bernie Sanders ήταν το «αντισυστημικό» φαβορί απέναντι στην άκρως συστημική και αντιπαθή Hillary Clinton.

Ο Donald Trump δεν άνηκε στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, όπως και ο Bernie Sanders στο κόμμα των Δημοκρατικών, κατάφερε όμως να «κλέψει» την ηγεσία από το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο δομώντας μία «αντισυστημική» και εθνολαϊκίστικη περσόνα. Η αλήθεια είναι ότι πάτησε στις πλάτες του συστήματος κι έτσι αναδείχθηκε. Χυδαίος, ρατσιστής, σεξιστής, διχαστικός, γραφικός, κυρίως επικίνδυνος αλλά επιτυχημένος.

Ωστόσο, τόσο ο Trump όσο και η Clinton αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, μόνο που αυτή του νέου Προέδρου είναι ακόμη πιο σκοτεινή ενώ της Clinton είναι ξεκάθαρη. Εκείνος τους έταξε ότι θα κάνει την Αμερική ξανά «σπουδαία». Πώς θα κάνει σπουδαία την Αμερική; Παίζοντάς το ρατσιστής, ξενόφοβος και ισλαμοφοβικός σε μία χώρα μεταναστών;

Βέβαιο και ασφαλές συμπέρασμα είναι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων και των εκτιμήσεων της αγοράς. Όχι τελικά, η αγορά δεν ξέρει. Δεν ήξερε ούτε το Brexit και δεν έμαθε ούτε τον Trump. Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να μάθουν γιατί η ψήφος είναι αντιδραστική και αψυχολόγητη. Και όσο αφήνουν ελεύθερο το πεδίο να περιμένουν Le Pen στη Γαλλία, Grillo στην Ιταλία και ακροδεξιά στην Ελλάδα. Να μην αναρωτιούνται μόνο γιατί.

ΥΓ: Κοιμόμαστε με ψευδαισθήσεις, δίχως Grexit, δίχως Brexit, δίχως Trump. Και ξυπνάμε με πραγματικούς εφιάλτες και Planexit

Facebook Comments