Γνωστό και ως η «Σοκολάτα της Κατοχής», το χαρούπι εκτός από την εξαιρετική γλυκιά του γεύση είναι και πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Η χαρουπιά ή αλλιώς ξυλοκερατιά, είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου και ο καρπός της μοιάζει με σκληρό φασόλι. Χάρη στην υψηλή διατροφική της αξία έσωσε πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Αξιοσημείωτο είναι το εντυπωσιακά σταθερό του βάρος -κυμαίνεται πάντα μεταξύ 189 και 205 χιλιοστών του γραμμαρίου-, το οποίο ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους. Έτσι από την αρχαία ελληνική λέξη κεράτιον -χαρούπι-, προήλθε η λέξη καράτι.

Θρεπτικά συστατικά

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε ασβέστιο μιας και περιέχει διπλάσια ποσότητα από αυτή του γάλατος (300mg ανά 100gr). Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες χάρη στην περιεκτικότητα του σε φυτικές πρωτεΐνες, τανίνες και πολυφαινόλες. Είναι εξαιρετική πηγή καλίου και φωσφόρου και έχει 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα. Είναι ιδανικό για άτομα που έχουν κοιλιοκάκη μιας και δεν περιέχει γλουτένη. Επειδή περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες είναι μεγάλη και ειδικά σε σάκχαρα, 30%-40% του συνολικού του βάρος, άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία ή άλλο μεταβολικό νόσημα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την χρήση του.

 

Οφέλη για τον οργανισμό μας

  • Δρα κατά του βήχα και συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος. Χρησιμοποιείται ως βάση για σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα
  •   Βοηθά στην πρόληψη της δυσεντερίας
  •   Βοηθά στην πέψη και την σωστή λειτουργία του εντέρου
  •   Είναι σύμμαχος για την καρδιά καθώς συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερίνης
  •   Δρα κατά της οστεοπόρωσης λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε ασβέστιο
  •   Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές αντιοξειδωτικές ουσίες 

Προϊόντα από χαρούπι

Χαρουπάλευρο

Αλέθοντας τα χαρούπια παρασκευάζεται το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι με γλυκιά γεύση που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί του κανονικού σε αρκετές συνταγές, όπως ψωμί και κέικ. Προσοχή στη δοσολογία της ζάχαρης διότι το χαρουπάλευρο είναι πιο γλυκό από το αλεύρι.

Χαρουπόμελο

Όταν βράσουμε το χαρούπι παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο «χαρουπόμελο

» και η γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Μπορείτε να φτιάξετε κέικ, μπισκότα και 

μπάρες με ξηρούς καρπούς.

Ακατέργαστη Σκόνη Χαρουπιού

Αν αποξηράνουμε τους λοβούς του χαρουπιού, αφού αφαιρεθούν οι σπόροι, τους αλέσουμε και τους ψήσουμε, παράγεται η σκόνη χαρουπιού που μπορεί να αντικαταστήσει σε μια συνταγή τη σοκολάτα ή το κακάο.

Που το βρίσκουμε

Προϊόντα με χαρούπι βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε διάφορα σουπερμάρκετ αλλά και σε φούρνους. Ολόκληρο τον καρπό μπορούμε να τον βρούμε σε καταστήματα μπαχαρικών

Το χαρούπι είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, φυσικά γλυκό και χωρίς καφεΐνη!

Facebook Comments