Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ωφελεί συνολικά την υγεία και υψώνει ασπίδα σε διάφορες παθήσεις. Κάποια συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά όμως, υπερτερούν έναντι άλλων σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ερευνητές από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, μετά από έρευνα που έκαναν σε 75.000 γυναίκες και 38.000 άνδρες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά -ειδικά το λάχανο- είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, ορισμένα συστατικά των πορτοκαλιών, όπως το κάλιο, το φολικό οξύ και η βιταμίνη C, είναι πιθανόν να παρέχουν προστασία από καρδιοαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου εσπεριδοειδών της Πολιτείας της Φλόριντα, ο χυμός του πορτοκαλιού περιέχει συστατικά τα οποία καταπολεμούν ιούς, μολύνσεις και βλάβες των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο. Επίσης, προστατεύουν από θρομβώσεις και από το φράξιμο των αρτηριών.

Έρευνα που διεξήγαγε στο Πανεπιστήμιο του Western Ontario, έδειξε ότι ένα ποτήρι πορτοκαλάδα την ημέρα (230 γραμμάρια περίπου) αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL κατά 21%, ενώ μειώνει την αναλογία της «κακής» χοληστερόλης LDL προς την HDL κατά 16%.

Η HDL έχει προστατευτικό ρόλο έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, κάτι που προσφέρει και η καθημερινή γυμναστική.

Facebook Comments