Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε με κάθε επισημότητα και σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο, με τους Αμερικανούς να αποδεικνύουν ακόμη και σήμερα πόσο βαθιά διχασμένη βγαίνει η χώρα τους από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Όλα αρχίζουν σήμερα […] Το κίνημα συνεχίζεται – η δουλειά αρχίζει», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο 70χρονος Τραμπ, που θα είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που αναλαμβάνει για πρώτη φορά το Οβάλ Γραφείο.

Από την μία εκδηλώσεις λατρείας για τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα και στον αντίποδα σφοδρές επικρίσεις και διαδηλώσεις εναντίον, κάτι που ομολογουμένως δεν είναι συνηθισμένο την συγκεκριμένη ημέρα στις ΗΠΑ

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ έφθασαν στο Καπιτώλιο για την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου σε λίγη ώρα.

Ακολουθεί μέρος της ομιλίας του:

Tην 20η Ιανουαρίου θα τη θυμόμαστε ως μια ημέρα ορόσημο που ο λαός έγινε και πάλι ο κυρίαρχος του έθνους, δήλωσε κατά την ορκωμοσία του ο Τραμπ.

Οι λησμονημένοι άνδρες και γυναικες αυτής της χώρας θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο, υποσχέθηκε ο κ. Τραμπ. «Αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή, ανήκει σε εσάς» τόνισε., είπε

Ο κ. Τραμπ αποκάλεσε το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο «ένα ιστορικό κίνημα, που ο κόσμος δεν έχει δει άλλο ξανά».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως ο πλούτος της αμερικάνικης μεσαίας τάξης κλάπηκε και αναδιανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο.

«Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών. Οι αρχές μας θα είναι: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς», είπε. «Θα επαναφέρουμε τις θέσεις εργασίες, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας, τα όνειρά μας».

Οι ΗΠΑ πρέπει να μην επιτρέψουν σε άλλες χώρες να πάρουν αμερικάνικες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε.

«Θα χτίσουμε νέους δρόμους και αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια και τούνελ και σιδηρόδρομους. Θα βγάλουμε τους ανθρώπους από την κοινωνική πρόνοια και θα τους βάλουμε πίσω στην εργασία, ξαναχτίζοντας τη χώρα με αμερικάνικα χέρια και αμερικάνικη εργασία» σημείωσε.

Για την εξωτερική πολιτική είπε «Θα ενδυναμώσουμε όλες τις συμμαχίες και θα κάνουμε νέες». «Θα εξαλείψουμε την ισλαμιστική τρομοκρατία τελείως από το πρόσωπο της Γης». «Θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο στη μάχη ενάντια στη ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία, την οποία θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο του πλανήτη».

Επίσης, ο Τραμπ είπε ότι «προστατευόμαστε από τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως όμως προστατευόμαστε από τον Θεό». «Είτε είμαστε μαύροι, μιγάδες, λευκοί, όλοι χύνουμε το κόκκινο αίμα των πατριωτών».

O Τραμπ έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Θα κάνουμε την Αμερική ξανά ισχυρή, περήφανη, ασφαλή.  Ο Θεός να σας ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική».
 

Facebook Comments