Θέση για παλαιότερες δηλώσεις του ότι «τα Σκόπια είναι ‘‘Μακεδονία’’ και ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Β ήταν πρόγονοι των Σκοπιανών» πήρε ο Aντόνιο Ταγιάνι μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα.

«Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ-FYROM)» αναφέρει χαρακτηριστικά η λακωνική ανακοίνωση.

«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ιταλός πολιτικός σε παλαιότερη επίσκεψή του στα Σκόπια.

H απάντηση Κοτζιά

Με διπλωματικό αλλά σαφέστατο τρόπο αποδοκίμασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τις επίμαχες δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Κοτζιάς προκληθείς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρει ξεκάθαρη θέση, υιοθέτηση την τακτική του «σφαξίματος με το γάντι», παρομοιάζοντας εμμέσως τον κ. Ταγιάνι με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι και οι δύο γράφουν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο.

«Είμαστε σε μια εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με το δικό τους τρόπο. Από τον Έντι Ράμα, που ανακαλύπτει την Ακρόπολη και τον Αλή Πασά, που έκανε την επανάσταση 21’, μέχρι τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η ιστορία είναι πεδίο μάχης, που πρέπει όμως να χρησιμοποιείται ως μάθημα για να διδάσκεται κανείς κι όχι ως φυλακή για να φυλακίζει το πνεύμα του σε αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαμαρτυρηθεί μέσω του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου κ. ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει επισήμως ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
 

Facebook Comments