«Το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα εκπλήξει την διεθνή οικονομική κοινότητα» έλεγε o Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2016 από τον Νταβός, ενώ τέτοιες ημέρες πέρυσι προέβλεπε ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας». 

Άλλοι το χαρακτηρίζουν αυτό wishful thinking, άλλοι ψέματα και κοροϊδία. Άλλωστε ο πρωθυπουργός μας έχει την τάση να μιλά για το μέλλον αφού κανείς δεν  μπορεί να τον διαψεύσει την συγκεκριμένη στιγμή, παρά μόνο όταν το μέλλον γίνει παρόν ή παρελθόν. Αυτή τη φορά οι προφητείες και οι προβλέψεις του βέβαια διαψεύστηκαν άμεσα μέσα σε λίγα λεπτά αφού η… ανάπτυξη στην οποία μας διαβεβαίωσε ότι έχει περάσει πια η ελληνική οικονομία… μηδενίστηκε σε χρόνο dt από την ΕΛΣΤΑΤ.

Και το… μηδενικό που κατάφερε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν είναι το πιο ανησυχητικό. Παρόλο που όπως είχε πει και ο Πολωνός γνωμικογράφος, Stanislaw Jerzy Lec, «το άθροισμα πολλών μηδενικών είναι ένας επικίνδυνος αριθμός»…

Τα στοιχεία που έφεραν αυτό το μηδενικό είναι τα πιο σοκαριστικά…

Σύμφωνα λοιπόν με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μηδενική ετήσια μεταβολή(0,0%) το 2016 και σε όρους όγκου διαμορφώθηκε σε 184,5 δισ. ευρώ έναντι 184,5 δισ. ευρώ το 2015.

Τα στοιχεία της στατιστικής αρχής δείχνουν ότι μέσα στο 2016 χάθηκαν επιχειρηματικά κέρδη 3,2 δισ. περίπου (μειώθηκαν στα 91,3 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές το 2016), ενώ η πτώση στις εξαγωγές άγγιξε το 2% σε όρους όγκου, οι επενδύσεις μειώθηκαν 0,8% και η κρατική κατανάλωση κατά 2,1%. 

Η ανάπτυξη που έβλεπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα… έρχεται, όπως και η… ελπίδα. Μα πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη σε μία χώρα όπου οι φόροι έχουν γονατίσει τα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, οι άνθρωποι φεύγουν για άλλες πολιτείες μπας και δουν μία άσπρη μέρα, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν τσεκουρωθεί, οι εξαγωγές έχουν καταρρακωθεί, οι επενδύσεις ακούν… Ελλάδα και αλλάζουν… θέμα, και φυσικά τα capital controls όπως και η λιτότητα, έχουν μονιμοποιηθεί. Ανάπτυξη με νέους φόρους και νέες περικοπές δεν γίνεται. Ποιος και πού θα την αισθανθεί; 

Και μη χειρότερα. Γιατί έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τα χειρότερα έρχονται… Το ΔΝΤ θα εκμεταλλευθεί τις… άκυρες προβλέψεις της κυβέρνησης για να στηρίξει τη θέση του. Και αυτό σημαίνει νέα μέτρα. Ήδη χθες η Λαγκάρντ αύξησε τις απαιτήσεις του Ταμείου, μεσούσης της διαπραγμάτευσης.

Μετά λοιπόν το χαμένο έτος του 2016, τα μηνύματα για το 2017 δεν είναι καθόλου καλά. Η αστοχία και το σοκ του 2016 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αστοχία και σοκ και το 2017. Ήδη πριν ανακοινωθεί η μηδενική ανάπτυξη και με βάση τον στόχο του +0,3% που είχε τεθεί για το 2016, οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι και αναλυτές προέβλεπαν πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη το 2017 από τις μη ρεαλιστικές, όπως τις χαρακτήριζαν, προβλέψεις για εκτόξευση στο +2,7%. Σύμφωνα με τις πιο προσγειωμένες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, η ανάπτυξη του 2017 τοποθετούνταν στο 1% με 1,5% το πολύ. Τώρα είναι βέβαιο πως θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω αυτές οι προβλέψεις, αφού εκτός από την βόμβα της ΕΛΣΑΤ έχουν προηγηθεί και πολύ ανησυχητικά στοιχεία ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurobank «7 ημέρες Οικονομία», ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (στοιχεία ΙΟΒΕ) σημείωσε επιδείνωση τον Φεβρουάριο 2017 και διαμορφώθηκε στις 92,9 μονάδες δείκτη (ΜΔ) από 95,1 ΜΔ τον Ιανουάριο 2017.Η μηνιαία   πτώση   ήταν   η   υψηλότερη   που   έχει  καταγραφεί  τους  τελευταίους  12  μήνες.  Αυτό  το  στοιχείο,  σε  συνδυασμό  με  τη  στασιμότητα  που  σημειώθηκε  τον  Ιανουάριο  2017,  αποτελεί  μια  ανησυχητική  ένδειξη  για  την  πορεία  της  εγχώριας  οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως επισημαίνει. 

Παράλληλα, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε ετήσια μεταβολή της τάξης του -0,9% τον Δεκέμβριο 2016 από 3,7% τον Νοέμβριο 2016. Τα αντίστοιχα μεγέθη σε όρους μηνιαίας μεταβολής ήταν -1,8% και 0,0%. Η απαισιοδοξία των καταναλωτών και του λιανικού εμπορίου μπορεί να προμηνύει υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 και επομένως και για αντίστοιχη επίπτωση στο ΑΕΠ κατά το ίδιο διάστημα, όπως προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα σημάδια του κόστους που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στην ελληνική οικονομία, αποτυπώνονται τόσο στις καταθέσεις όσο και στα κόκκινα δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών παρουσιάζουν ήδη αύξηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αγγίζουν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2001 με τις εκροές από την αρχή του έτους να πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ, την στιγμή που ο στόχος του 2017 είναι η αύξηση της καταθετικής βάσης κατά 10 δισ. ευρώ…

Facebook Comments