Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλαστικό χρήμα
Μια φορολογική καινοτομία της νέας χρονιάς είναι η διαδικασία με το "πλαστικό χρήμα" που από 1/1/2017 μπήκε και επίσημα στη ζωή μας
Μια φορολογική καινοτομία της νέας χρονιάς είναι η διαδικασία με το "πλαστικό χρήμα" που από 1/1/2017 μπήκε και επίσημα στη ζωή μας
Μια φορολογική καινοτομία της νέας χρονιάς είναι η διαδικασία με το “πλαστικό χρήμα” που από 1/1/2017 μπήκε και επίσημα στη ζωή μας, αφού οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να “χτίζουν” το αφορολόγητο που δικαιούνται με τη χρήση του.
Tο συγκεκριμένο μέτρο έχει αποδέκτες όσους φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων και αφορά στο εισόδημα από αυτή την πηγή και μόνο. Αναλυτικότερα, αφορά:
1. Τους μισθωτούς.
2. Τους συνταξιούχους.
3. Τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία.
4. Όσους λαμβάνουν αμοιβή διαχειριστή Δ.Σ.
5. Τα «μπλοκάκια» που δεν έχουν εισόδημα από άλλες μισθωτές υπηρεσίες.
6. Όσους λαμβάνουν αμοιβή από παροχή σε είδος.
Όσους γενικά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
Οι τρόποι πληρωμής που θα γίνονται δεκτοί για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου είναι οι εξής:
• Πληρωμή με πιστωτική κάρτα.
• Πληρωμή με χρεωστική κάρτα (κάρτα αναλήψεων από ΑΤΜ).
• Πληρωμή με προπληρωμένη κάρτα.
• Μεταφορά μέσω Θ-^αη^ίη9 και μεταφορά μέσω τραπεζικής εντολής.
• Πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου.
«Πλαστικό» χρήμα δεν θεωρείται η χρήση εταιρικής κάρτας, η πληρωμή με ανάληψη και κατάθεση και η πληρωμή με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής. Το ελάχιστο ύψος που θα πρέπει να συλλεχθεί από τον κάθε φορολογούμενο που φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων είναι κλιμακωτά το εξής:
• Για εισοδήματα από 1 έως 10.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 10%.
• Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 15%.
• Για εισοδήματα από 30.001 και άνω το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 20%, με ανώτατο όριο το ποσό των 30.000 ευρώ αποδείξεων.
Για το «χτίσιμο» του ποσού που αναφέραμε υπολογίζονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες (τρόφιμα, ξενοδοχεία, ρουχισμός, εκπαίδευση, μεταφορές, ένδυση, σούπερ μάρκετ κλπ.), συμπεριλαμβανομένων και των λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου και νερού. Εξαίρεση αποτελούν οι δαπάνες για αγορά μέσων μεταφοράς (Ι.Χ, δίκυκλων κλπ.) , οι δαπάνες για αγορά ακινήτων, οι δόσεις αποπληρωμής δανείων, οι αγορές επενδυτικών προϊόντων, τα ενοίκια και οι πληρωμές φόρων.
Επίσης, οι δαπάνες για την υγεία, εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς, αγορές φαρμάκων κλπ., δεν θα λογίζονται στις αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, όμως αποτελούν έξτρα φοροαπαλλαγή, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν δαπανηθεί με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος.
Το ποσό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι ατομικό για τον κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος που έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και κάνει κοινή δήλωση. Σε περίπτωση που ο ένας υπερκαλύπτει το ποσό και ο άλλος όχι, το υπερβάλλον ποσό γίνεται να μεταφερθεί από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
Αν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό τότε επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος, ύψους 22% επί του ποσού που δεν έχει συλ- λεχθεί. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ έπρεπε να συλλέξει 1.300 ευρώ αποδείξεις, αλλά τελικά συνέλε- ξε στο τέλος του έτους μόλις 800 ευρώ . Στην περίπτωση αυτή, θα πληρώσει παραπάνω φόρο, ύψους 110 ευρώ.
Όσον αφορά στις εξαιρέσεις από το μέτρο, υπάρχουν δύο κατηγορίες: Είναι οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από τη συλλογή αποδείξεων γενικά και οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων με πληρωμή μέσω «πλαστικού» χρήματος, αλλά θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις με τον παλαιό τρόπο, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον τρόπο πληρωμής τους.
Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής με «πλαστικό» χρήμα είναι:
1. Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών.
2. Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω.
3. Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
4. Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία.
5. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
6. Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (όχι τουριστικές περιοχές).
7. Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού.
8. Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.
Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται γενικά από το μέτρο συλλογής αποδείξεων είναι οι εξής:
1. Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
2. Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας.
3. Οι φυλακισμένοι.
4. Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα.
Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν εισόδημα από σύνταξη ή μισθό στην Ελλάδα και βάση Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με το κράτος που είναι φορολογικοί κάτοικοι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα και στην Ελλάδα.
Επίσης, το μέτρο δεν αφορά στους επαγγελματίες ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου, αλλά και κάποιο έμμεσο αφορολόγητο.
Όσον αφορά στην υποχρέωση των επιχειρήσεων να διαθέτουν σύστημα πληρωμής μέσω καρτών, σταδιακά, μέχρι το 2018, θα ανακοινώνονται οι επιχειρήσεις που θα είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν τέτοιο σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση από 1/2/2017 οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σύστημα υποδοχής καρτών οφείλουν να ενημερώνουν τους πελάτες με σχετική πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο της επιχείρησης ότι ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει με τη χρήση κάρτας. Το πρόστιμο της μη ανάρτησης της σχετικής πινακίδας είναι 1.000 ευρώ. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν σύστημα δεν είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να αναρτήσουν σχετική πινακίδα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω μία προσωπική άποψη για το θέμα. Το μέτρο εάν χρησιμοποιηθεί σωστά από την Πολιτεία μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Βέβαια, τα κίνητρα θα έπρεπε να ισχύουν για όλους και να είναι επιβραβευτικά κι όχι τιμωρητικά. Όμως, από την άλλη, όταν δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μείωση των προμηθειών των τραπεζών, που πολλές φορές ξεπερνούν το κέρδος της επιχείρησης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τους σκοπούς του νόμου και παράλληλα οι φορολογικοί συντελεστές παραμένουν στα ύψη, δημιουργείται άλλος ένας βραχνάς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βάλλονται από παντού.
Για το φοροτεχνικό γραφείο “Παναγιώτης Παντελής και Συνεργάτες” Ηλίας Χατζηγεωργίου
Facebook Comments