Οι θεσμικοί παράγοντες δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς πορεύεται η οικονομία αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσοι, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία τους, θεσμικοί παράγοντες επιλέγουν να αναπαράγουν το αφήγημα της αξιωμ. αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν:

1. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε στα 3,6 δις μέτρα του ΔΝΤ το Δεκ του 2015;

2. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν μέτρα λιτότητας 4,5 δις το 2018 & το 2019;

3. Είναι η ελλ. κυβέρνηση ή το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ που για λόγους εσωτερικής πολιτικής αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελλ. χρέους;

4. Είναι η παρούσα κυβέρνηση αυτή που σχεδίασε & υλοποίησε τα προγράμματα 2010-2014 που εκτίναξαν το ελλ. χρέος από 120% σε 180%;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που δημοσιολογούν..».

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιούσε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω «όλους ανεξαρτήτως τους στόχους για το 2017», αναπτυξιακούς δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς.

Η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν οφείλεται στις κινήσεις της κυβέρνησης αλλά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος που ζήτησε από «τους θεσμικούς παράγοντες» να διατηρήσουν καθαρό βλέμμα.

Η προειδοποίηση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη είχε έρθει χθες, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις καταθέσεις, από την ΤτΕ, που αποκάλυπταν εκροή 750 εκατομμυρίων ευρώ στις αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα.
 

Facebook Comments