Τσεκούρι σε συντάξεις και αφορολόγητο χωρίς αντίμετρα – 4ο μνημόνιο με υπογραφή Τσακαλώτου
«Σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και αυτά που μας ικανοποιούν
«Σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και αυτά που μας ικανοποιούν
«Σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και αυτά που μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση της συμφωνίας να έχει συμβιβασμούς και πράγματα που θα στενοχωρήσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα αλλά τον ελληνικό λαό».
Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να περιγράψει την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το πρωί στη Μάλτα και η οποία έχει ως κορμό της νέα βαριά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα.
Ο υπουργός παραδέχθηκε χθες ότι τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν άμεσα και θα εφαρμοστούν τη διετία 2019 – 2020 ό,τι και αν γίνει, ενώ τα αντισταθμιστικά μέτρα θα ψηφιστούν και αυτά τώρα αλλά θα ισχύσουν μόνο αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων.
Τόνισε ότι τα θετικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα είναι κυρίως από την πλευρά των δαπανών που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, θα βοηθά την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους. Τα θετικά μέτρα του 2020 αν εφαρμοστούν θα αφορούν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.
Στο εργασιακό είπε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και νομοθέτηση της ανταπεργίας αλλά από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα επανέλθουν σταδιακά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
«Αυτό όλο το πακέτο θα ισχύει όταν θα ξέρουμε και τι θα πάρουμε ως δημοσιονομική πορεία μετά το 2018 (δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα) και αν και μόνο εάν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος» είπε.
Τέλος, τόνισε ότι «το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός για μετά το 2018» θέλοντας να σηματοδοτήσει το τέλος του μνημονίου το οποίο όμως στην πράξη θα συνεχιστεί πολύ αργότερα, αφού ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεχίσουν την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων για το 2019 και το 2020.
Facebook Comments