Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του συστήματος «Εργάνη», ανακοίνωσε ο υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Αννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στη μισθωτή ιδιωτική οικονομία μέσω του συστήματος «Εργάνη».
Δυο μήνες μετά, στις 16 Νοεμβρίου, θα έχουμε την «ακτινογραφία» των μισθωτών με ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια: Πόσοι, ποιοι και που εργάζονται, με τι μισθούς και με τι τύπο σύμβασης.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «πυξίδα» που θα μας επιτρέπει, πλέον, να ασκούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με  βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι «στα τυφλά» με απλές εκτιμήσεις».

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το μεγάλο αυτό βήμα που γίνεται στην εξέλιξη του συστήματος «Εργάνη» θα έχουμε απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος και λιγότερος κόπος, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τις επιχειρήσεις, διενεργώντας αποτελεσματικότερους ελέγχους προστατεύοντας αυτές που με νομιμότητα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και το κράτος».

Παράλληλα με την πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να χαραχθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης».

Η γενική γραμματέας του υπουργείου κα. Αννα Στρατινάκη τόνισε τα εξής:


«Έχοντας σε πλήρη ισχύ 10 ηλεκτρονικά έντυπα για κάθε κατάσταση του μισθωτού βίου, το υπουργείο Εργασίας πλέον θα μπορεί να παρακολουθεί στενά το καρδιογράφημα της αγοράς εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρεμβαίνουν άμεσα και στοχευμένα  όταν εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές και καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Επίσης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε:

«Με την εφαρμογή του συστήματος και την ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας  ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΣΕΠΕ , θα αντλούμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες ώστε να προχωρούμε αυτόματα στην έκδοση διοικητικών πράξεων (εγγραφές, αναστολές, διαγραφές, επιδόματα, χορήγηση βεβαιώσεων, κ.λ.π.).

Επίσης, έχουμε την ασφαλιστική ταυτότητα των εργαζομένων. Πρόκειται για σημαντική τομή και πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Αποτελεί ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο θα αξιολογούμε και θα επιλέγουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις μας και τα προγράμματα στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΕΡΓΑΝΗ

Είναι γνωστό ότι το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» που «γεννήθηκε» την 1η Μαρτίου 2013, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο συλλογής στατιστικών δεδομένων και, παράλληλα, έναν κομβικό μηχανισμό για την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτικών του υπουργείου. Για τον καλύτερο σχεδιασμό, άσκηση και αξιολόγηση των πολιτικών απασχόλησης, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Με διαφορετικά λόγια, πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα με τεράστιες αναλυτικές και επιχειρησιακές δυνατότητες για τη δημόσια διοίκηση και τους φορείς άσκησης πολιτικής.

Σήμερα και με αφορμή την ετήσια κατάθεση των καταστάσεων προσωπικού του συνόλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου, παρουσιάζουμε μια ακόμη πρωτοποριακή εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα.

Πράγματι, μέχρι σήμερα, η «Εργάνη» από 1η Μαρτίου κατέγραφε κάθε μέρα και σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές του προσωπικού, αποτύπωνε τις ροές απασχόλησης. Με την ολοκλήρωση, όμως, της διαδικασίας καταγραφής, δηλαδή στις 16 Νοεμβρίου θα δούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το σύνολο της καταγεγραμμένης μισθωτής απασχόλησης στην Ελλάδα. Με ακρίβεια τελευταίου εργαζόμενου και με κάθε λεπτομέρεια.


Θα μάθουμε:
 πόσοι και ποιοι εργάζονται,
 με ποιες συμβάσεις εργάζονται (πλήρους απασχόλησης, μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής, αορίστου ή ορισμένου χρόνου)
 με ποιους μισθούς εργάζονται
 σε ποιες επιχειρήσεις, δηλαδή σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις και
 σε ποιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας
 θα μάθουμε, για την ηλικιακή και εκπαιδευτική διαστρωμάτωσή τους,
 για τη γεωγραφική κατανομή των εργαζομένων, κ.λπ.

Δημιουργώντας, παράλληλα, ένα ακριβές και εύχρηστο μητρώο επιχειρήσεων.

Με δυο λόγια, θα έχουμε μια πλήρη και αναλυτική εικόνα της μισθωτής εργασίας, μια «ακτινογραφία» της ελληνικής αγοράς εργασίας. Και το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, με την παρακολούθηση των ροών απασχόλησης, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως θα αλλάζει αυτό το απόθεμα απασχόλησης από μήνα σε μήνα, ακόμη και από ημέρα σε ημέρα.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη αυτής της διαδικασίας καταγραφής που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας;
Πρώτα και κύρια, εμπλουτίζεται και ενισχύεται η δυνατότητα στατιστικής απεικόνισης της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα και μάλιστα με απογραφικά, αντικειμενικά και όχι κατά προσέγγιση ή δειγματοληπτικά στοιχεία.

Δεύτερον, όπως προανέφερα η καταγραφή των μετέπειτα ροών εισόδου (αναγγελίες πρόσληψης) και αποχώρησης (καταγγελίες σύμβασης, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικειοθελείς αποχωρήσεις) σε αυτό το σύνολο του καταγεγραμμένου δυναμικού, επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν με αξιοπιστία το δυναμισμό κίνησης της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα.

Να εντοπίσουν π.χ. με πιστότητα ποιες είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις και δυναμικοί κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, διασυνδέοντας έτσι το σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας. Αντίστοιχα, ο εντοπισμός προβληματικών περιοχών με αναιμικές ροές απασχόλησης και φθίνουσες δραστηριότητες, θα συμβάλλει στον ορθότερο σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στήριξης των εισοδημάτων.

Ακόμη, στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα έχουμε άμεσα και απτά οφέλη ως προς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας. Κάθε επιθεωρητής εργασίας που επισκέπτεται μια επιχείρηση θα έχει πλέον μαζί του το αναλυτικό προφίλ της επιχείρησης με το σύνολο του καταγεγραμμένου προσωπικού της. Συνεπώς, ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας θα γίνεται άμεσα, επιτόπια και στοχευμένα.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε και τη σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις, την απλούστευση του θεσμικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συμπερασματικά, θα ήθελα να τονίσω ότι επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ο πολυσύνθετος ρόλος του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και τα πολλαπλά οφέλη που αντλούνται από την αξιοποίησή του. Αποτελεί, μαζί με άλλα σύγχρονα εργαλεία, όπως ο «ΗΛΙΟΣ» η «ΑΡΙΑΔΝΗ» και η «ΕΣΤΙΑ» για το ασφαλιστικό σύστημα, καινοτόμες και στέρεες δομές και θεσμοί που θα μείνουν. Γιατί αποτελούν το αύριο του υπουργείου Εργασίας.

Facebook Comments