Στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με την ενετική αύρα, θα δοκιμάσετε τις πιο αυθεντικές γεύσεις. Εδώ οι ντόπιοι καλλιεργούν ακόμα τη γη, εκτρέφουν ζώα και παρασκευάζουν ποιοτικά προϊόντα. Φημισμένα τυριά, εξαιρετικά κρέατα, οπωροκηπευτικά και πατάτες με όνομα καθιστούν την Νάξο έναν καλοκαιρινό γαστρονομικό προορισμό.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ) διοργανώνει την 8η ετήσια Γιορτή της Πατάτας, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017. Η καθιερωμένη πια εκδήλωση, που διοργανώνεται προς τιμήν των παραγωγών αλλά και για την προώθηση του πιο γνωστού εξαγώγιμου προϊόντος της Νάξου, γίνεται  στο προαύλιο των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΑΣ, Κάπαρες, στην Αγία Άννα.

Φέτος στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι να σπάσουν το ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες τηγανητές πατάτες. Όσοι λατρεύουν την τηγανητή πατάτα σίγουρα θα πρέπει να δώσουν το “παρών”, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις φημισμένες πατάτες του νησιού σε πολλές νόστιμες συνταγές από τον σεφ Στέλιο Κορρέ που θα βάλει την πινελιά του. Όλα αυτά βέβαια υπό τη συνοδεία άφθονου τοπικού κρασιού και παραδοσιακών τραγουδιών με τον θρυλικό Μανώλη Μπαρμπεράκη στο μικρόφωνο.

Η ΕΑΣ Νάξου σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το «καλό όνομα» της τοπικής πατάτας, την συσκεύασε σε διχτάκια με την επωνυμία της Ένωσης που γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η άριστη ποιότητα και η μοναδική γεύση της Πατάτας Νάξου δίκαια της έχουν δώσει τον τίτλο «Χρυσάφι» για το νησί! Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Καπούνης, ένας ικανός άνθρωπος με πολλή αγάπη για τον τόπο του προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο. Η Ένωση συντηρεί χιλιάδες οικογένειες στο νησί, με 125 μόνιμους εργαζόμενους και παράγει 8,5 εκατομμύρια κιλά πατάτες το χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο κιλά γραβιέρα. Οι παραγωγοί της ΕΑΣ Νάξου καλλιεργούν με αυστηρές προδιαγραφές την πατάτα, την οποία στη συνέχεια στέλνουν τυποποιημένη μέσα σε τσουβάλια με την «μαύρη γραβάτα», την ετικέτα που περιγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Γραβιέρα Νάξου

Είναι μια από τις σπουδαιότερες παραλλαγές του δημοφιλούς τυριού. Πρόκειται για την πιο γλυκιά εκδοχή καθώς παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα. Η γεύση της κυμαίνεται από γλυκιά βουτυράτη μέχρι αλμυρή, σκληρή και πικάντικη, ανάλογα με τη διάρκεια της ωρίμασής της. Αναμφίβολα είναι από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά. Όπως λέει και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, Δημήτρης Καπούνης, το μυστικό της για τα τόσα πολλά βραβεία που έχει κερδίσει είναι η μοναδική της γεύση.

Φέτος, για ακόμα μια φορά έγινε “χρυσή” η γραβιέρα Νάξου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς κατέκτησε και για άλλη μια φορά  ΧΡΥΣΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης στο διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας τροφίμων και ποτών «TASTE & DESIGN OLYMP AWARDS 2017». Η μοναδική της γεύση ξεχώρισε και πάλι και έγινε χρυσή επιβεβαιώνοντας τη μοναδικότητα της γεύσης και της ποιότητας της.

  • Η Γραβιέρα Νάξου είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που παράγεται από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού (τουλάχιστον 80%) με πρόβειο και κατσικίσιο. Καταχωρήθηκε στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1996. Παράγεται μόνο στη Νάξο.

Στην Ένωση Συνεταιρισμού Νάξου θα βρείτε εκτός από γραβιέρα Νάξου και πατάτες, νωπό βούτυρο, φρέσκο γάλα και γιαούρτι, ντόπια κρέατα, άλλα τυριά όπως κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, αρσενικό και κεφαλοτύρι.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους ενώ θα την παρουσιάσει ο αγαπημένος παρουσιαστής Χρήστος Νέζος και η ώρα προσέλευσης είναι 21:00.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.easnaxos.com/

 

 

 

Facebook Comments