Το προφανές συμπέρασμα (και) των τελευταίων εξελίξεων είναι πως οι θεσμοί σπρώχνουν την ελληνική κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το μήνυμα το έστειλε ο Ντράγκι τη Δευτέρα και όπως αποδεικνύεται ήταν… προάγγελος του τι θα ακολουθούσε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας κάτι πολύ ξεκάθαρο. « Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος», ενώ λίγο πριν είχε πει πως «η Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της θα πρέπει τώρα να επικεντρώσουν τη προσπάθειά τους στο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος».

Τι δεν καταλαβαίνεις ( Ελλάδα); Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επιτυχώς, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχτεί το… Μνημόνιο, και μετά θα πάρεις τα απαραίτητα κεφάλαια για να μην βουλιάξεις και πνιγείς.

Το μήνυμα του Ντράγκι άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, πρώτον, την Τρίτη. Όπως έγινε γνωστό, η ΕΚΤ βάζει φρένο στις ελληνικές τράπεζες για αγορές εντόκων,  καθιστώντας πλέον παράνομο για αυτές να αυξήσουν την κατοχή τους σε κρατικό χρέος.  Η σχετική επιστολή έχει ήδη αποσταλεί στις ελληνικές τράπεζες.

Aν και η ΕΚΤ προχώρησε χθες στην αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κατά 2,1 δις. ευρώ, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ξεκάθαρα την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας  να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών και όχι της κρατικής χρηματοδότησης.

Το μήνυμα… « λεφτά χωρίς αξιολόγηση» δεν… παίζουν, έγινε επίσης αισθητό και χθες στο EuroWorking Group και στο μεγάλο«Όχι» σχετικά με την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ. Το EWG δεν πήρε καμία απόφαση– παρά την επιστολή Ντάισελμπλουμ – και παραπέμπει στην ομοφωνία του ΔΣ του EFSF. Μια τέτοια έγκριση πιθανότατα θα απαιτήσει εβδομάδες, καθώς κάποιες χώρες θα πρέπει να την περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.

Από την άλλη ο EFSF δηλώνει  πως «από νομική άποψη, δεν υπήρχε επιπλέον ποσό που εισπράχθηκε από το TXS στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα στο επόμενο διάστημα».

Στον… πάγο δηλαδή το 1,2 δισ.

Και όλα αυτά την στιγμή που την ερχόμενη εβδομάδα τα δημόσια ταμεία θα βρεθούν στο… κόκκινο, καθώς η ρευστότητα της χώρας κινείται πάνω σε τεντωμένο σκοινί.

Οι… «ειδικοί» εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει εντελώς από χρήματα στις 9 Απριλίου, ημερομηνία όπου και εκκρεμεί η δόση προς το ΔΝΤ.

Και οι όποιες πηγές χρηματοδότησης έχει η Ελλάδας, δυστυχώς μία μία αρχίσουν να τσεκάρονται με ένα «X»:

– Η δόση από την Ευρωζώνη ύψους 1,8 δισ. ευρώ απαιτεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Χ»

– Η δόση από το ΔΝΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, επίσης απαιτεί ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Χ»

– Η επιστροφή των SMP’s ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η Ευρωζώνη θα εξετάσει επιστροφή των κερδών αυτών εφόσον υπάρξει σαφής πρόοδος από την Αθήνα στην υλοποίηση του προγράμματος. Ψιλο…«Χ»

– Η επιστροφή από τον EFSF ποσού 1,2 δισ. ευρώ. Χθες ναυάγησε. «Χ»

– Η επένδυση σε κρατικούς τίτλους των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα στις εμπορικές τράπεζες καθώς και οι μεγάλες ΔΕΚΟ. Δεν προχωρά.

– Να επιτρέψει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα έντοκα. Χλωμό (και «παράνομο» πλεόν). «Χ»

The end.

Facebook Comments