Με το σύνθημα «κάνουμε τώρα, αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς», η εταιρεία διαγνωστικών Roche Diagnostics, συνεχίζει να επενδύει συστηματικά και στην Ελλάδα στο κομμάτι των διαγνωστικών, επιβεβαιώνοντας την ηγετική της θέση στον κλάδο.

Την πολιτική της αυτή μάλιστα, την επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πριν μερικές εβδομάδες στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο Rotkreuz, κατά την διάρκεια παρουσίασης τoυ νέου της χαρτοφυλακίου αλλά και της αξίας των Διαγνωστικών στις ημέρες μας.

Την ίδια ώρα, η εποχή αυτή επιβάλλει επιτακτικά να γίνουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις και οι επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στο κόστος /αποτελεσματικότητα (cost effectiveness). Η Roche Diagnostics πάντως- που αποτελεί  τμήμα του ομίλου της Roche- έχει αποφασίσει να επενδύσει ακόμη πιο δυναμικά ακόμη και μεσούσης  της λιτότητας που πλήττει όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. 

Μεγάλη εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας

Πέρα από την ακρίβεια, την αξιοπιστία και την εγκυρότητα που μπορεί κανείς να βρει στα διαγνωστικά της Roche και ειδικότερα τόσο στα in vitro όσο και στα  in vivo diagnostics, όπως τονίστηκε στην ετήσια συνάντηση, αυτό που είναι σημαντικό είναι η μεγάλη εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτές που βιώνουμε. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε στην συνάντηση, τα in vitro Διαγνωστικά, αποτελούν τον «σιωπηλό πρωταθλητή στην υγεία».

Το moto που χρησιμοποίησαν όλα τα στελέχη της εταιρείας κατά την διάρκεια της συνάντησης- που περιελάμβανε και επίσκεψη σε όλα σχεδόν τα Συστήματα των Διαγνωστικών της- είναι να γίνεται ένας πολύ καλός έλεγχος των εξετάσεων, προκειμένου να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα του λάθους.

Η αγορά των διαγνωστικών διεθνώς το 2012 ανήλθε σε 50 δις δολάρια ενώ το 2017 έφθασε σε 53 δις δολάρια με επιπλέον 10 δις δολάρια που αναμένεται να λάβει το κομμάτι του διαβήτη. Με παρουσία σε πάνω από 130 χώρες και με περισσότερους από 2.000 εργαζομένους, οι πωλήσεις της Roche Diagnostics που δημιουργήθηκε το 1969, την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν σε 10,3 δις δολάρια. Το 9% του συνολικού προυπολογισμού της Roche ευθύνεται για την αγορά συστημάτων Διαγνωστικών.

Κινητήρια δύναμη τα διαγνωστικά

Ο κλάδος των διαγνωστικών μάλιστα, αποτελεί την βασική κινητήρια δύναμη για να αλλάξουμε την στρατηγική μας, τόνισε ο Roland Diggelmann COO της Roche Diagnostics, ο οποίος στο περιθώριο της συνάντησης, τόνισε στο Onmed.gr ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ελληνική αγορά και να υποστηρίζουμε τους έλληνες ασθενείς.

Στην ομιλία του ο κ. Diggelmann,  αναφέρθηκε ενδελεχώς στην αξία της του κλάδου των διαγνωστικών, σημειώνοντας ότι «η στρατηγική της Roche για το επόμενο διάστημα, είναι «συνεχής βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τεστ και ανάπτυξη νέων τεστ με υψηλή ιατρική αξία».

Εξατομικευμένη θεραπεία

Στα πλαίσια της ετήσιας συνάντησης, τονίστηκε ακόμη  από τους καθηγητές κ.κ. John  J. OLeary, επικεφαλής της έδρας παθολογίας στο πανεπιστήμιο Trinity του Δουβλίνου,  A. Mark Richards καθηγητή Ιατρικής  και διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών νοσημάτων στο πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και από τον P.J.Devereaux βοηθός καθηγητής στο τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο πανεπιστήμιο του Καναδά McMaster,  το γεγονός της αξίας της εξατομικευμένης θεραπείας τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και για το υγειονομικό σύστημα.

Για παράδειγμα, σήμερα σε όλη την Ευρώπη υποφέρουν από εγκεφαλικό 15 εκατ. άνθρωποι και από αυτούς, πέντε πεθαίνουν και άλλα πέντε εκατ. καταλήγουν ανάπηροι. Εάν οι ασθενείς αυτοί, (δηλαδή οι ανάπηροι) ελάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία, τόνισαν οι καθηγητές, τότε το σύστημα θα είχε εξοικονόμηση 1,3 δις δολάρια ενώ και οι ίδιοι οι ασθενείς, θα ήταν σε πολύ καλλίτερη θέση.

Επίσης, 23 εκατ. άτομα σε όλον τον κόσμο εμφανίζουν προβλήματα καρδιάς και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Το 60% των εν λόγω ασθενών πεθαίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια μετά την διάγνωση, γεγονός που σηματοδοτεί μεγάλο πρόβλημα για τα συστήματα υγείας. Επιπλέον, όταν οι ασθενείς διαγνωσθούν, το 80% του κόστους της θεραπείας προέρχεται από την νοσηλεία. Γενικότερα πάντως το 50% όλων ασθενών με προβλήματα καρδιάς, δεν έχουν διαγνωσθεί σωστά.

Οι καθηγητές αναφέρθηκαν τέλος στην δυναμική των διαγνωστικών συστημάτων, η αξία των οποίων καταδεικνύεται ακόμη και στην εξατομικευμένη θεραπεία.

Facebook Comments