Νιώθετε πιεσμένοι, είστε ανήσυχοι και έχετε συνέχεια ένταση και νευρικότητα; Μην ρίχνετε το φταίξιμο στη δουλειά σας ή τις αυξημένες ευθύνες της οικογένειας, αλλά επανεξετάστε και το τι τρώτε, καθώς υπάρχουν τροφές που αποδεδειγμένα προκαλούν… άγχος!

Δείτε ποιες είναι αυτές…

Η καφεΐνη

Αν πίνετε το έναν καφέ μετά τον άλλον ή τσάι ή ενεργειακά ποτά, μην απορείτε που έχετε νευρικότητα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν τρέμουλο, αίσθημα ταχυκαρδίας, δυσκολία στον ύπνο και άγχος.

Τι να κάνετε!

-Πίνετε περισσότερο νερό, καταναλώνετε λιγότερους καφέδες και προτιμάτε τους ντεκαφεϊνε.

-Αποφύγετε τα ενεργειακά ποτά, αφού κάποια από αυτά μπορεί να ισοδυναμούν με έως και πέντε φλιτζάνια καφέ.


Αλάτι

Τροφές πλούσιες σε αλάτι, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα η καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά. Τότε ο οργανισμός μας απελευθερώνει περισσότερη αδρεναλίνη, που είναι η ορμόνη του στρες και εμείς νιώθουμε νευρικότητα και ένταση.


Τι να κάνετε!


-Μην βάζετε αλάτι στα φαγητά.

-Χρησιμοποιείστε περισσότερα μπαχαρικά, προκειμένου να κάνετε το φαγητό σας πιο εύγεστο.

-Αν αγοράζετε προσυσκευασμένα τρόφιμα, προτιμήστε όσα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.


Φαγητό απ’ έξω

Το πρόχειρο φαγητό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα. Όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή ενός ατόμου -πλούσια σε τροφές, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως και άπαχες μορφές πρωτεΐνης- τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα άγχους.


Τι να κάνετε!


-Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, έχετε πάντα μαζί σας μικρά υγιεινά σνακ, φρέσκα φρούτα ή δημητριακά ολικής άλεσης.

-Αν νιώθετε συχνά ότι πεινάτε, φροντίστε να έχετε μαζί σας ξηρούς καρπούς.

Πατάτες τηγανιτές

Οι προτηγανισμένες πατάτες ή αυτές που βρίσκουμε σε καταστήματα γρήγορου φαγητού συχνά μαγειρεύονται σε ανθυγιεινά, υδρογονωμένα τρανς λιπαρά. Η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο να παρουσιάσει κανείς κατάθλιψη και άγχος.


Τι να κάνετε!

-Καταναλώνετε μόνο σπιτικές πατάτες στο φούρνο ή τηγανισμένες με ελαιόλαδο.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη περιέχει υψηλά επίπεδα φρουκτόζης, η οποία προκαλεί την παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Αποτέλεσμα; Αισθάνεστε συνέχεια υπερδιέγερση.

Τι να κάνετε!

Μειώστε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνετε, ώστε σταδιακά ο ουρανίσκος σας να προσαρμοστεί μέχρι να μην την χρειάζεστε καθόλου.

Αλκοόλ

Νομίζετε ότι ένα ποτηράκι κρασί, μόνο χαλάρωση μπορεί να προσφέρει; Όπως η καφεΐνη, έτσι και το αλκοόλ, κάνει το σώμα μας να απελευθερώνει αδρεναλίνη, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ταχύτερο καρδιακό ρυθμό και συνακόλουθα σε στρες.


Τι να κάνετε!


-Αποφύγετε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

-Προτιμάτε τα cocktail με λίγο αλκοόλ και αρκετό χυμό ή σόδα

Facebook Comments