Συνεργασία στρατηγικής σημασίας που θα αφορά στην ανάπτυξη νανοσωματιδίων, ανακοίνωσαν  η γερμανική Merck με την βελγική Ablynx, με στόχο την από κοινού ανακάλυψη και ανάπτυξη προϊόντων που θα προκύψουν από τουλάχιστον έξι νέα προγράμματα.

Η συνεργασία Merck και Ablynx,θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα διόμισυ χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας, το βιοτεχνολογικό τμήμα της Merck, (η MerckSerono) θα χρηματοδοτήσει ομάδα της Ablynx και από κοινού οι δύο εταιρίες θα αναπτύξουν νανοσωμάτια, μια κατηγορία αντισωμάτων δηλαδή, που προέρχονται από θεραπευτικές πρωτεϊνες. Η συνεργασία αναμένεται να καλύψει όλους τους τομείς έρευνας της Merck Serono, συμπεριλαμβανομένης της ογκολογίας, ανοσολογίας και νευρολογίας.

Στη διάρκεια αυτή, η χρηματοδότηση της Merck Serono θα ξεπεράσει τα 25 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής κατά την υπογραφή της συνεργασίας, ύψους 11,5 εκ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλοςτης Ablynx, κ. Edwin Moses δήλωσε τον ενθουσιασμό του για την επέκταση της επί πενταετία συνεργασίας και τόνισε ότι «είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο που θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντική αξία για τα δύο μέρη».

Ο επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης της Merck Serono, κ. Bernhard Kirschbaum, αναφέρθηκε στην «αξιόπιστη και παραγωγική συνεργασία με την Ablynx» σημειώνοντας πως ήδη η πρώτη φαρμακευτική ουσία μπήκε σε έρευνα φάσης Ι στις αρχές του 2013. Υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τον σχεδιασμό προγραμμάτων για την εξασφάλιση της κατάλληλης τεχνολογίας, τις δυνατότητες διαφοροποίησης σε συνδυασμό με σαφή επιστημονική αιτιολόγηση. Ο κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη νέων βιολογικών προϊόντων με υψηλό βαθμό διαφοροποίησης.

Η συνεργασία των δύο εταιριών ξεκίνησε το 2008, εστιάζοντας στην ογκολογία και ανοσολογία, συνεχίστηκε στον τομέα των αντιφλεγμονωδών το 2010, ενώ μια τρίτη συμφωνία υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2011 για την ανάπτυξη νανοσωματιδίων κατά της οστεοαρθρίτιδας.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των συνεργασιών της, η Ablynx διέθεσε δικαιώματα εκμετάλλευσης ενός υπό κλινική έρευνα φαρμάκου για την ρευματοειδή αρθρίτιδα στη φαρμακευτική AbbVie. Η συμφωνία αναμένεται να τονώσει με έσοδα τη Βελγική φαρμακευτική, της τάξης των 840 εκατ. δολαρίων.

Facebook Comments