Αναμφισβήτητα, το θέμα των ημερών για τη διεθνή οικονομική ειδησεογραφία είναι το Shut Down της Αμερικανικής Κυβερνήσεως, το κλείσιμο δηλαδή των υπηρεσιών της, από την 1η Οκτωβρίου.

Στο παρόν άρθρο και κατά παραγγελία των φίλων του GreekTrader.gr θα προσπαθήσω να αναλύσω στους λιγότερο εξοικειωμένους με την αμερικανική πραγματικότητα αναγνώστες μας, τι ακριβώς συμβαίνει, ποια είναι τα αίτιά του και ποιες είναι οι άμεσες και έμμεσες συνέπειές του, τόσο στην πραγματική οικονομία των ΗΠΑ όσο και στην πορεία των αμερικανικών μετοχών, η οποία μας ενδιαφέρει περισσότερο.

Ορισμός και ιστορική αναδρομή
Στο αμερικανικό σύστημα διοικήσεως υπάρχει μία σειρά ασφαλιστικών δικλείδων οι οποίες σκοπό έχουν να εμποδίζουν την διοίκηση να αυθαιρετεί. Στο πλαίσιο των δικλείδων αυτών υπάρχει και η πρόβλεψη ότι το σύνολο των δαπανών της Κυβερνήσεως πρέπει να εγκρίνεται από το Κονγκρέσο. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όταν στο Κονγκρέσο πλειοψηφεί το κόμμα που έχει εκλέξει και τον Πρόεδρο.

Τι γίνεται όμως όταν αυτό δε συμβαίνει;

Σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος των ΗΠΑ, πρέπει να υπάρχει συναίνεση σε ό,τι αφορά τα κύρια ζητήματα που αφορούν το Αμερικανικό Έθνος και προφανώς η λειτουργία της Κυβερνήσεως είναι ένα από αυτά. Συχνά όμως οι μικροκομματικές κόντρες οδηγούν τα πράγματα στα άκρα και έτσι, ενάντια στο πνεύμα του Συντάγματος, οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο και ο Πρόεδρος αποφασίζει το κλείσιμο των κυβερνητικών υπηρεσιών. (Πρέπει να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν καθορίζει ποιες είναι αυτές που θεωρούνται πρωτεύουσες και ποιες δευτερεύουσες).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ειδικότερα για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί 6 μερικά και 12 ολικά κλεισίματα. Τα 6 μερικά ήταν κατά τη διάρκεια της διακυβερνήσεως από τους Φορντ και Κάρτερ και διήρκεσαν από 8 έως 18 μέρες, ενώ, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, το αίτιό τους ήταν διαφωνίες πάνω στο θέμα των αμβλώσεων.

Κατά την διακυβέρνηση Ρήγκαν είχαμε 8 ολικά κλεισίματα με διάρκεια από μία έως τρεις μόλις ημέρες, και στην πρώτη τετραετία του (υιού) Μπους ένα, διάρκειας μόλις τεσσάρων ημερών. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της διακυβερνήσεως Κλίντον είχαμε 2, το ένα 5 ημερών και το άλλο 21, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα. Τα δύο αυτά κλεισίματα ήταν αποτέλεσμα της λεγόμενης “επανάστασης των ρεπουμπλικανών,” μετά τη μεγάλη τους νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές του 1994.

Αίτια και αφορμές της τρέχουσας κρίσεως
Τα αίτια της τρέχουσας κρίσεως θα πρέπει να τα αναζητήσουμε στην προσπάθεια συσπειρώσεως της βάσεως του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο το 2016. Μετά την ήττα που υπέστησαν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί αναζητούν τρόπους ώστε να κρατήσουν ενωμένη τη βάση τους, ιδιαίτερα κάτω από την πίεση που ασκεί το πιο ακραία (νεο-)φιλελεύθερο κομμάτι τους, το “κόμμα του τσαγιού” (Tea Party), το οποίο εκφράζει ένα πολύ μεγάλο μέρος της βάσεως του κόμματος.

Η αφορμή την οποία επικαλείται του Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να οδηγήσει τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο είναι το θεσμικό πλαίσιο που κατάφερε να περάσει το 2010 ο Πρόεδρος Obama για την ασφαλιστική κάλυψη των Αμερικανών, το γνωστό ως Obamacare, πολλές από τις προβλέψεις του οποίου σύντομα τίθενται σε εφαρμογή.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο Πρόερδος Obama διέθεσε (κατ άλλους ξόδεψε) πολύ χρόνο και μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου που του εξασφάλισε η πρώτη του εκλογή για να περάσει μετά από υπερμαραθώνιες διαβουλεύσεις τη σχετική νομοθεσία το 2010 και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι είναι πολύ απίθανο να κάνει τώρα πίσω.

Συνέπειες στην αμερικανική οικονομία
Το βασικό αποτέλεσμα του κλεισίματος είναι ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών υπαλλήλων της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως. Οι υπηρετούντες στρατιωτικοί και το “αναγκαίο” προσωπικό, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι των ομοσπονδιακών νοσοκομείων και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συνεχίσουν να απασχολούνται κανονικά, αλλά η πληρωμή τους μπορεί να καθυστερήσει.

Το προφανές αποτέλεσμα είναι ότι καθώς μειώνεται η απασχόληση στο σύνολο της Αμερικανικής οικονομίας, και μάλιστα κατά περίπου 800.000 ανθρώπους, όσους περίπου απασχολεί στις ΗΠΑ η αυτοκινητοβιομηχανία μαζί με τους προμηθευτές ανταλλακτικών, μειώνεται ταυτόχρονα και το διαθέσιμο εισόδημα και η κατανάλωση, με αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων σε κλάδους όπως τα τρόφιμα και η εστίαση, η ένδυση κλπ. Οι μισθοί που δεν θα καταβληθούν καθόλου υπολογίζονται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία κατά ορισμένους αναλυτές μπορεί και να ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια ανά εβδομάδα, εκτίμησή μας είναι υπερβολική.

Ταυτόχρονα όμως, καθώς μειώνονται οι δαπάνες, μειώνεται και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κυβερνήσεως των ΗΠΑ, το οποίο εκτιμάται στο 5,9% του Αμερικανικού ΑΕΠ. Το ποσό βέβαια δεν είναι τέτοιο που να επηρεάσει ουσιωδώς τα Αμερικανικά δημοσιονομικά, το γεγονός όμως ότι πολλές υπηρεσίες δεν παρέχονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι μία αφορμή για αναστοχασμό ως προς τη χρησιμότητα και, κυρίως, την αποτελεσματικότητά τους που σημειώνεται ως πολύ σημαντική από ορισμένους, μάλλον αιρετικούς, αναλυτές.

Συνέπειες στις αμερικανικές μετοχές
Όπως έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες, η προοπτική και το τελικό κλείσιμο της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως των ΗΠΑ είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των αμερικανικών μετοχών. Άποψή μας είναι ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε κυρίως την αφορμή για την μικρή σχετικά διόρθωση που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και εάν το τρέχον κλείσιμο θέσει ένα νέο ρεκόρ διάρκειας, οι επιπτώσεις του θα είναι μάλλον περιορισμένες, καθώς στην πραγματικότητα αφορά ένα μικρό μέρος του εργατικού δυναμικών των ΗΠΑ (λιγότερο από 1%). Επιπροσθέτως, οι αμερικανικές εταιρείες κάθε άλλο παρά δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην αμερικανική αγορά. Κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους θα είναι πολύ περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση βραχύβιες.

Συμπεράσματα
Οπωσδήποτε, η ύπαρξη μιας τέτοιας δυσαρμονίας μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν είναι καλά νέα. Η ψύχραιμη όμως ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι τα άμεσα αποτελέσματά της είναι μάλλον επουσιώδη, εκτός φυσικά και αν κάποιος είναι από τους τεθέντες σε διαθεσιμότητα, και πιθανότατα περιορισμένης διάρκειας.

Άποψή μας είναι ότι η αμερικανική αγορά μετοχών αναζητούσε μία αφορμή για να διορθώσει έστω και λίγο μετά το ράλλυ των τελευταίων μηνών και την βρήκε στο κλείσιμο της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα ανάλυσης του GreekTrader παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και με σύμμαχο την Τεχνική Ανάλυση, και σε περίπτωση υπερβολών θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε ευκαιρίες για βραχυχρόνιες τοποθετήσεις.

Μείνετε συντονισμένοι, και μην ξεχάσετε να δηλώσετε συμμετοχή για την παρουσίαση στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ, στο ξενοδοχείο PARK στην Αθήνα, όπου 3 άτομα από την ομάδα του GreekTrader, θα παρουσιάσουν επενδυτικές ευκαιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις Ξένες Αγορές και το FOREX, κάνοντας έναν σπάνιο συνδυασμό μακροοικονομικών και θεμελιωδών στοιχείων με Τεχνική Ανάλυση.

Facebook Comments