Το αμερικανικό shutdown έχει αυξήσει την ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών και αυτό έχει γίνει εμφανές από την αναταραχή που υπάρχει στην αγορά των options, όπου οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια από την αβεβαιότητα που προκαλεί αυτή η κατάσταση.

Πολλοί επενδυτές αναμένουν μια αργή και ελεγχόμενη άνοδο της μεταβλητότητας που θα οδηγήσει σε περισσότερο διαχειρίσιμα και «σωστά» επίπεδα τις αγορές. Οι κινήσεις τακτικής των μεγάλων hedge funds προδίδονται από την αυξημένη δραστηριότητα στα options του S&P 500 και το VIX.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου όπου είναι και η τελευταία ημέρα που θα πρέπει να αποφασιστεί η αύξηση του ορίου χρέους, προκειμένου η Αμερική να μη δηλώσει πτώχευση.

Κατά το 2011 όπου υπήρξε μια ανάλογη κρίση που οδήγησε στην πρώτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, ο VIX είχε εκτοξευτεί μέχρι και το 48. Και τελευταία ο όγκος συναλλαγών είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Την περασμένη Πέμπτη, οι συναλλαγές ήταν μεγαλύτερες κατά 2,4 φορές από μια συνηθισμένη ημέρα.

Facebook Comments