Στην ιαπωνική αγορά αεροσκαφών, την οποία επί δεκαετίες μονοπωλούσε η Boeing, κατάφερε να διεισδύσει εντυπωσιακά η Airbus, εξασφαλίζοντας συμφωνία πώλησης 31 αεροσκαφών τύπου Α350 στην Japan Airlines (JAL).

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 25 αεροσκαφών, αυξάνοντας τη συνολική αξία στα 17 δισ. δολ. σύμφωνα με τις τιμές καταλόγου (συνήθως σε τέτοιες μεγάλες συμφωνίες οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες) καθώς και συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Η Boeing είχε καταφέρει να αποκλείσει τον βασικό ανταγωνιστή της από την ιαπωνική αγορά και να ελέγχει η ίδια πάνω από το 80%, επωφελούμενη δεσμών που ανέπτυξε με ιαπωνικές εταιρείες κατασκευής εξαρτημάτων αεροσκαφών, αλλά και των στενών σχέσεων της αμερικανικής με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο νέο αεροσκάφος της Boeing, το 787 Dreamliner, και η επιμονή των Ευρωπαίων επέτρεψαν στην Airbus να διεισδύσει για πρώτη φορά στην ιαπωνική αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνέντευξη Τύπου όπου η JAL ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Airbus συμμετείχαν οι πρεσβευτές Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας.
 

Facebook Comments