Το τελευταίο διορθωτικό κύμα που παρατηρούμε στις αμερικανικές μετοχές έχει αρχίσει να προβληματίζει αρκετά τους επενδυτές. Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας καθώς οι αγορές πήραν αυτή τη μικρή ανάσα που ήταν απαραίτητη μετά από την άνοδο που έχουν σημειώσει. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ανησυχίας για το μέλλον.

Από το 2007 και ύστερα, το χρηματοοικονομικό περιβάλλον έχει γίνει περισσότερο προβλέψιμο σε σχέση με το οικονομικό περιβάλλον. Η κρίση δημιούργησε βαθιές πληγές στην παγκόσμια οικονομία και δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επουλωθούν (όχι να κλείσουν) αυτές.

Αν παρατηρήσουμε την πρόοδο της παγκόσμιας οικονομίας από το Μάρτιο του 2009 μέχρι και σήμερα θα δούμε το εξής: υπάρχουν προσπάθειες ανάπτυξης αλλά η ανάπτυξη αυτή δεν έχει φέρει νέες θέσεις εργασίας. Δεν έχει φέρει πληθωρισμό. Ανάπτυξη χωρίς νέες θέσεις απασχόλησης είναι κάτι που δεν συνάδει με βάσει τη λογική αλλά και την οικονομική θεωρία.

Εξηγείται όμως με βάση τη χρηματιστηριακή θεωρία. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι μετοχές έχουν ξεκινήσει έναν νέο πολυετή κύκλο ανόδου κόντρα σε κάθε πρόβλεψη μιας νέας χρηματιστηριακής καταιγίδας. Αν δούμε τις αποδόσεις των βασικότερων αγορών από το 2000, θα παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχουν κέρδη μεγαλύτερα από 10%.

Την ίδια ώρα ο χρυσός «ξεφούσκωσε» και τα ομόλογα έχουν αρχίσει να μην έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Όλα αυτά τα κεφάλαια δεν έχουν παρά να κατευθυνθούν στην αγορά μετοχών. Πολλά από τα κεφάλαια που έφυγαν από το χρυσό έχουν τοποθετηθεί στις μετοχές. Όταν η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο χρυσός και τα ομόλογα χάνουν την ελκυστικότητά τους.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα στόχο. Να μην επιτρέψουν ένα σενάριο που θα προκαλέσει πανικό. Τα πράγματα μοιάζουν πιο εύκολα από ποτέ. Αυτό που τα κάνει δύσκολα είναι η τεράστια απόκλιση μεταξύ χρηματιστηριακών δεικτών και μακροοικονομικών δεικτών. Όμως αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ιταλικού δείκτη ο οποίος έχει σημειώσει μια εκρηκτική άνοδο την ώρα που όλοι συζητούν τα προβλήματα που έχει η χώρα.

Η πρόσφατη διόρθωση έχει ήδη δώσει κάποιες ευκαιρίες. Πιθανόν μέχρι και την επίλυση του debt ceiling να υπάρχουν αναταραχές αλλά και αυτό δε μπορεί παρά να είναι θετικό. Μέσα σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και στην αγορά νομισμάτων. Περιπτώσεις που αξίζουν της προσοχής μας είναι η στερλίνα και το ελβετικό φράγκο.

Facebook Comments