Η κρίση πανικού μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας «φαύλος κύκλος». Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο ανησυχούμε ότι θα μας συμβεί, τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες να βιώσουμε μία κρίση πανικού.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εάν γνωρίζουμε ποια είναι τα συμπτώματα, τότε έχουμε σημαντικό πλεονέκτημα, ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα της κρίσης πανικού;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της κρίσης είναι ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, η ζάλη, η δύσπνοια, η αίσθηση του κινδύνου πνιγμού, η ναυτία, ο τρόμος, η εφίδρωση, η κόπωση, η αδυναμία, ο πόνος στο στήθος, η καούρα, οι μυϊκοί σπασμοί, οι εξάψεις, το ξαφνικό ρίγος, το μούδιασμα των άκρων, ο φόβος της παράνοιας, ακόμα και ο φόβος ότι μπορεί να πεθάνετε ή ότι είστε σοβαρά άρρωστος.

4 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την κρίση πανικού

– Προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να πάρετε αργές, βαθιές ανάσες, χρησιμοποιώντας μία χάρτινη σακούλα ή δημιουργώντας με τα χέρια σας μια «φωλιά».

– Μην επιχειρήσετε να παλέψετε με την κρίση πανικού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα αδρεναλίνης στον οργανισμό σας, που θα επιτείνουν την κρίση.

– Επικεντρωθείτε σε κάτι «έξω» από τον εαυτό σας και προσπαθήστε να ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί.

– Πείστε τον εαυτό σας ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζετε δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα. Πρόκειται απλά για παροδικά συναισθήματα, τα οποία δεν είναι ούτε επιζήμια, ούτε επικίνδυνα για την υγεία σας.


Τι να κάνετε για να αποφύγετε μία κρίση πανικού

– Αποφύγετε δραστηριότητες που σας αγχώνουν.

– Ασκηθείτε, προκειμένου να καταναλώσετε την επιπλέον αδρεναλίνη που διαθέτετε.

– Μην καλύπτετε τα συναισθήματά σας και μιλήστε στην οικογένειά σας ή σε κάποιον ειδικό.

– Γίνετε μέλος μίας ομάδας βοήθειας για άτομα που βιώνουν κρίσεις πανικού.

Facebook Comments