Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ύπνο, προκειμένου να απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρόντσεστερ και δημοσιεύεται στο Science.

Όπως εξηγούν, τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκειμένου να δημιουργηθούν κενά μεταξύ των νευρώνων, ώστε υγρό να διαπεράσει τον εγκέφαλο, προκειμένου να καθαρίσει.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι, αν από τον εγκέφαλο δεν απομακρυνθούν συγκεκριμένες τοξικές πρωτεΐνες, αυτό ίσως έχει αποτέλεσμα την εμφάνιση εγκεφαλικών ασθενειών.

Ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ενέργεια και φαίνεται ότι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο λειτουργίες. Είτε ξύπνιος, προσλαμβάνοντας πληροφορίες είτε σε κατάσταση ύπνου, προκειμένου να καθαρίσει.«Σκεφθείτε ότι κάνετε πάρτι στο σπίτι σας. Είτε θα διασκεδάζετε με τους καλεσμένους είτε θα καθαρίζετε. Δεν μπορείτε να κάνετε και τα δύο ταυτόχρονα», εξηγούν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες, που μελέτησαν τους εγκεφάλους ποντικιών, παρατήρησαν ότι η λειτουργία αυτού του συστήματος ενισχύθηκε κατά 10 φορές όταν αυτά κοιμούνταν.Κύτταρα του εγκεφάλου, κυρίως τα νευρογλοιακά κύτταρα, που κρατούν τα νευρικά κύτταρα ζωντανά, συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μεγαλώνει το χώρο ανάμεσα στους εγκεφαλικούς ιστούς, επιτρέποντας σε μεγαλύτερη ποσότητα υγρού να διαπεράσει.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Νέντεγκαρντ, υποστήριξε ότι αυτή είναι μία ζωτικής σημασίας λειτουργία, προκειμένου να παραμείνουμε ζωντανοί, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί όσο είμαστε ξύπνιοι.«Ίσως πρόκειται για μία απλή υπόθεση, αλλά ο εγκέφαλος χάνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας, όταν βρίσκεται σε λειτουργία καθαρισμού και μάλλον γι’ αυτό αδυνατεί να επεξεργαστεί νέες πληροφορίες», εξήγησε.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η διασταύρωση των δεδομένων, που προέκυψαν από την έρευνα, θα προκύψει μόνο μετά από μελέτες σε ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πολλές ασθένειες, που οδηγούν σε καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, χαρακτηρίζονται από τη συγκέντρωση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.Οι ερευνητές θεωρούν ότι περαιτέρω μελέτη της λειτουργίας καθαρισμού του εγκεφάλου, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους ασθενειών.

Facebook Comments