Τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από τα ασφαλιστικά Ταμεία προβλέπει  διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο διάταξης ήδη έχει ξεσηκώσει τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη διάταξη, δικά τους φαρμακεία μπορούν να έχουν τα αυτοδιαχειρζόμενα ασφαλιστικά Ταμεία που είναι Ν.Π.Ι.Δ.  και τα οποία δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση.

Η διάταξη αναφέρει τα εξής: «Παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού σωματειακού χαρακτήρα, αυτοδιαχειριζόμενοι, που δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, είτε ο καθένας ξεχωριστά είτε υπό τη μορφή Ομοσπονδίας.

Η ίδρυση διέπεται από τους ίδιους κανόνες και προϋποθέσεις που ισχύουν για τη δημιουργία φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Υγείας του Οργανισμού ή σχετικούς Νόμους».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με επείγουσα ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική επικράτεια έχει 12.000 φαρμακεία κατέχοντας παγκόσμιο ρεκόρ αριθμού φαρμακείων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, κατανεμημένα κατά άριστο τρόπο σε όλη τη χώρα  μέχρι και το τελευταίο χωριό και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ίδρυσης φαρμακείων ούτε από κρατικούς φορείς και πολύ περισσότερο από ΝΠΙΔ. Η διάθεση των φορέων αυτών για μπίζνες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υλοποιείται στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας».

Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εκφράζει και εκείνος την αντίθεσή του, σημειώνοντας ότι «στην εποχή που όλοι οι πολίτες βιώνουν τις άγριες περικοπές στην φαρμακευτική περίθαλψη και την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, κάποιοι θα πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης».

Ωστόσο, ο ΦΣΑ κάνει ευθεία επίθεση και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να αποκοιμήσουν τον κλάδο  μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις με το Υπουργείο Υγείας, διατυμπανίζοντας τις επιτυχίες τους περί παραμονής του επαγγελματικού στα χέρια μας, έχοντας στην ουσία παραχωρήσει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να αλώσει πλήρως το φαρμακευτικό επάγγελμα προετοιμάζοντας το έδαφος για την επέλαση των επιτηδείων».

Facebook Comments