Με τζίρο πάνω από τα 116 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καταγράφει απώλειες που πλησιάζουν το 5%, με τον γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 1.144 μονάδες, με χαμηλά ημέρας (μέχρι στιγμής και εκτός άλλου… απροόπτου τις 1.142 μονάδες).

Η διόρθωση είναι μέσα στο πρόγραμμα, έπειτα από μία άνοδο σχεδόν 50% από τις 15 Ιουλίου που γράφτηκαν τα χαμηλά της πτώσης που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και περίπου 27% από την αρχή του χρόνου. Οι μεγάλες διακυμάνσεις δείχνουν τι σημαίνει για το Χ.Α. η έλευση των hedge funds, στο πλαίσιο μετάταξης της αγοράς μας από τις ώριμες στις αναδυόμενες.

Όσο επιθετικά είναι τα funds κατά τις αγορές τους, άλλο τόσο επιθετικά γίνονται κατά την κατοχύρωση των κερδών τους και εν προκειμένω μετά  την «κατάληψη» των 1.200 μονάδων, δηλαδή των υψηλών δύο ετών. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως έγραψε από χθες κιόλας το «Μ», το μέγεθος της διόρθωσης θα δείξει αν η αγορά θα πάρει πάλι μπροστά για νέα υψηλά. Όσο πιο σύντομη η διορθωτική κίνηση, τόσο το καλύτερο για την ανοδική αντίδραση.

Όσο πιο διαρκής η διόρθωση, τόσο πιο δύσκολα θα βρει το Χ.Α. το νήμα της ανόδου, ενώ πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποδειχθεί ότι η αντίδραση που έζησαν οι επενδυτές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στηριζόταν σε γυάλινα πόδια.

Σύμφωνα με την αγορά είναι πρόωρο για την οποιαδήποτε εκτίμηση. Το μόνο δεδομένο είναι ότι τα funds που τοποθετούνται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα με τις άσχημες ειδήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, η συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, τις απαιτήσεις της τρόικα για νέα μέτρα, η απειλή της κυβέρνησης για εκλογές, επιβαρύνουν το κλίμα, σχολιάζουν οι αναλυτές. Η Goldman Sachs προέβλεπε χθες ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά και ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για διαρκή επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας μέχρι να πέσει το χρέος στο 75% του ΑΕΠ.

Η συζήτηση αυτή, όπως είναι αναμενόμενο επηρεάζει δυσμενώς την πορεία των ομολόγων, που πλέον η δεκαετία των νέων τίτλων μετά το PSI, οδηγεί σε υποχώρηση της ονομαστικής τιμής τους, στις 66 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες πάνω από 7%, με την ΕΤΕ να γράφει πτώση πάνω από 7,5%, η Alpha πάνω από 8% και η Πειραιώς κοντά στο 6%. Οι μετοχές του 25άρη, που χθες έγραφαν νέα υψηλά έτους, σήμερα κινούνται με την… όπισθεν. Στο 1,87 ευρώ υποχωρεί η Ιντραλότ, στα όρια των 13 ευρώ η ΜΕΤΚΑ, στα 0,4550 ευρώ η MIG, στα 9,60 ευρώ η ΔΕΗ, στα 9,05 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα 7,35 ευρώ η ΕΧΑΕ, στα 8,85 τα Ε

Facebook Comments