Η βελτίωση της ανάπτυξης, ο χαμηλός πληθωρισμός και η υπερβολικά αργή, σε ό,τι αφορά την δράση της, Fed, αποτελούν τα τρία μεγάλα θέματα για τις ΗΠΑ το 2014, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Με τα δημοσιονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ να αναμένεται να περιοριστούν το νέο έτος, η BofA αναμένει αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,6% το 2014. Ωστόσο, μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο, από 2,8% στο 2,5%, λόγω της έλλειψης ισχυρής δυναμικής στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κολλημένος κοντά στο 1% για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, όπως εκτιμά. Οι διεθνείς πιέσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά, όπως προσθέτει, καθώς οι αγορές των βασικών εμπορευμάτων καταγράφουν «ήπιες» επιδόσεις και οι αναδυόμενες αγορές σημειώνουν επιβράδυνση. Υπάρχει άφθονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε αρκετά χαμηλά επίπεδα το επόμενο έτος.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα στις ΗΠΑ είναι το πώς θα αντιδράσει η Fed στον χαμηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με την BofA, η διατήρηση του πληθωρσιμού σε χαμηλά επίπεδα κάνει την έξοδο της Fed από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, όλο και πιο δύσκολη και όλο και πιο αργή απ ό,τι αναμένει η αγορά.

Όπως εκτιμά, το tapering είναι πολύ πιο πιο πιθανό πλέον, να ξεκινήσει το Μάρτιο και όχι τον Ιανουάριο και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Αυτό οδηγεί στην εκτίμηση, πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Facebook Comments