Καθαρά κέρδη ύψους 262 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2013, ανακοίνωσε σήμερα ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας,  σε σχέση με σημαντικές ζημίες ύψους 2,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε αυτό συνετέλεσε η βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος, επιτρέποντας τη διατήρηση μειωμένου ρυθμού δημιουργίας επισφαλειών, τον αντιλογισμό απομειώσεων του εννιαμήνου 2012 που αφορούσαν απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, τη μείωση των υψηλών διαπραγματευτικών ζημιών του προηγούμενου έτους και, τέλος, την επιταχυνόμενη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.

Ιδιαίτερα θετική στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων ήταν η συμβολή της Finansbank, με κέρδη 412 εκατ. ευρώ, ενώ οι θυγατρικές της ΝΑ Ευρώπης συνέβαλαν με κέρδη 17 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 38 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2012. Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, ο Όμιλος σημείωσε καθαρά κέρδη πριν από την περαιτέρω απομείωση της συμμετοχής στην Eurobank, ύψους 89 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανέφερε ότι είναι γενική διαπίστωση ότι υπάρχει αλλαγή κλίματος στη χώρα και το τραπεζικό περιβάλλον. «Η πρόοδος, που διαφαίνεται σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και στο τραπεζικό σύστημα, έχει εκδηλωθεί σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο είναι στη διαδικασία μετουσίωσης σε επενδύσεις. Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια», είπε.

«Ωστόσο, οι προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν. Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock αναμένονται σε λίγες εβδομάδες και τον επόμενο χρόνο περιμένουμε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διεξαχθεί εντός του πλαισίου εποπτικών απαιτήσεων της ΕΚΤ. Πιστεύουμε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ασκήσεις αυτές και αποτελούν ευκαιρία ώστε οι ελληνικές τράπεζες να τεθούν σε συγκρίσιμη βάση με τις ευρωπαϊκές. Η βελτίωση της θέσης και των προοπτικών της ΕΤΕ θα αποκαταστήσει τη δυνατότητά της να συμβάλλει στην ενεργότερη αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Facebook Comments