Αδειάζει ο ΑΔΜΗΕ τη ΔΕΗ σε σχέση με τις προβλέψει της για τα αποτελέσματα του 9μήνου.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σχετικά με τα αποτελέσματα του 9μήνου, έγραφε πως, «εφαρμογή της Απόφασης ΡΑΕ 366/2013, η οποία δημοσιεύθηκε στα μέσα Αυγούστου κατΆ εφαρμογή του Νόμου 4152/2013, για τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε τον Οκτώβριο στη ΔΕΗ Α.Ε. διορθωτικές εκκαθαρίσεις για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και μέρος του Αυγούστου του 2013 συνολικού ύψους ¤ 48,2 εκατ., ποσό το οποίο προκύπτει από την αναδρομική εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου από την ημερομηνία δημοσίευσης, στις 9.5.2013, του Νόμου.

Για το ποσό αυτό, η ΔΕΗ έχει υποβάλει ένσταση και δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη, υποστηρίζοντας ότι η σχετική διάταξη του εν λόγω νόμου δεν προβλέπει αναδρομική εφαρμογή της μεθόδου αυτής». Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ σε επιστολή του προς τη ΔΕΗ αναφέρει ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικού Φορτίου (ΑΔΜΗΕ) προέβη στην έκδοση Σημειωμάτων Διορθωτικής Εκκαθάρισης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2013.

Η έκδοση των σημειωμάτων αυτών από τον Μάιο του 2013 έγινε εντός των πλαισίων των κείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων και σε πλήρη συμμόρφωση προς το χρόνο επιβολής της εν λόγω χρέωσης, δηλαδή την 9/5/2013, οπότε δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος ο οποίος περιελάμβανε επαρκή προσδιορισμό και περιγραφή της χρέωσης. Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν, ήδη από το χρόνο έκδοσης του εν λόγω Νόμου, σε θέση να γνωρίζουν, τόσο τη θέσπιση της χρέωσης και όσο και το περιεχόμενο της και να αναμένουν την επιβάρυνσή τους με αυτή.

Κατά τον ΑΔΜΗΕ, αναφέρουν οι πληροφορίες, η διορθωτική εκκαθάριση από τον περασμένο Μάιο δεν συνιστά αναδρομική εφαρμογή της εν λόγω χρέωσης, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται η ΔΕΗ, αλλά εφαρμογή της από το χρόνο που αυτή τέθηκε σε ισχύ.

Την ίδια ώρα προκύπτει ότι η ΔΕΗ ομολογεί επίσημα την κραυγαλέα παρανομία της και αυτό προκύπτει από ακριβές απόσπασμα από την ανακοίνωση της Επιχείρησης που σχολιάζει την απόφαση της διαιτησίας για την Αλουμίνιον Α.Ε. Το ακριβές απόσπασμα έχει ως εξής:

«ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Επιπρόσθετα η Εταιρεία, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαλήθευσης, υπολόγισε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ αν προστεθεί μία ελάχιστη απόδοση κεφαλαίων πάνω στην επαληθευμένη κεφαλαιακή βάση. Με βάση τον υπολογισμό αυτό τα παραπάνω κόστη διαμορφώνονται ως ακολούθως:

ΚΟΣΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Ευρώ / MWh

2009

2010

2011

2012

ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΗ

56,7

61,7

62,2

59,1

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΗ

61,8

63,6

71,6

71,3

 

Επισημαίνεται ότι τα ως άνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ επαληθεύουν πλήρως τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ που ο Διεθνής Συμβουλευτικός Οίκος PwC Λονδίνου κατέθεσε εγγράφως στο διαιτητικό δικαστήριο».

Σύμφωνα με την αγορά, η ΔΕΗ ομολογεί ότι το μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής της παραγωγής υπερβαίνει τα 50 ¤/MWh. Και την ίδια περίοδο, υποβάλλει προσφορές στον ΗΕΠ για τους λιγνίτες με μέσο όρο 2012 τα 31.85 ¤/MWh (!). Επομένως, εκτός από την κραυγαλέα παρανομία της (ο Κώδικας Συναλλαγών απαγορεύει προσφορές κάτω του ελάχιστου μεταβλητού κόστους), δηλώνει πλέον απερίφραστα ότι είναι και ο κύριος δημιουργός του ελλείμματος του Λογαριασμού ΑΠΕ !

Facebook Comments