Η Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, για 15η συνεχόμενη φορά, όπως αναμενόταν, και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει νομισματική χαλάρωση για τουλάχιστον κάποιους μήνες ακόμη.

Η κύρια δέσμευση της κεντρικής τράπεζας είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να περιορίσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, και έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν πιθανή μόνο εάν επιτευχθεί ένας από τους δύο αυτούς στόχους.

Στο συνοδευτικό της απόφασης για τα επιτόκια κείμενο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι περιμένει ο ετήσιος πληθωρισμός να επιβραδυνθεί στο α΄ εξάμηνο του 2014 και να φτάσει τον στόχο στο β΄ εξάμηνο. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε απροσδόκητα το Νοέμβριο στο 6,5% από το 6,3% τον προηγούμενο μήνα, καθιστώντας αδύνατο να πετύχει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για τη χρήση (5%-6%).

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι εκτιμά πως η πρόσφατη άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν πρόσκαιρη αλλά μπορέι να τονώσει τις πληθωριστικές προσδοκίες. Νωρίτερα φέτος, η υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ksenia Yudaeva δήλωσε ότι τα ρωσικά νοικοκυριά αναμένουν ο πληθωρισμός να παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό, περιορίζοντας τις επιλογές της Ρωσίας να βρει τρόπους για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω φθηνότερου δανεισμού.

Μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης (κυρίως λόγω πετρελαίου), φέτος η Ρωσία αναμένεται να παρουσιάσει το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από το 2000, που ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία ο Vladimir Putin.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο 5,5%. Το επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε στο 4,5%, ενώ το διατραπεζικό επιτόκιο χορήγησης παρέμεινε στο 6,5%.

Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, το οποίο προηγουμένως θεωρούνταν το βασικό επιτόκιο αναφοράς, δεν αναφέρθηκε καν στην κύρια ανακοίνωση (παρέμεινε στο 8,25%). Η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να προσαρμόσει αυτό το επιτόκιο στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου μέχρι το 2016.

Η επόμενη συνεδρίαση για τα επιτόκια είναι προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου

Facebook Comments