Αδιαμφισβήτητα διανύουμε τη χειρότερη οικονομική περίοδο μέσα στην κρίση. Η κυβέρνηση εξαιτίας της ανικανότητας και του λαϊκισμού της βρέθηκε όμηρος στις δεσμεύσεις και τα ψέματά της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην πραγματική οικονομία σε επίπεδο ρευστότητας και χρηματοδότησης.

Από τη στιγμή που, ακόμη και, υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν πόσο δε μάλλον να χρηματοδοτηθούν καινούριες, δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση. Ακόμη θυμάμαι τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να μιλάει για την μεγάλη επιτυχία του υπουργείου του και της τότε κυβέρνησης, αφού είχε επιτευχθεί 95% απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό που πετύχαμε ποτέ! Χρήματα τα οποία δόθηκαν στην πραγματική οικονομία. Η σημερινή όμως κυβέρνηση έχει δεσμεύσει το ΕΣΠΑ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις… 

Δεν είναι όμως μόνο το ΕΣΠΑ που δεν αξιοποιείται αλλά χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για εγωιστικούς και μικροκομματικούς λόγους. Η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις  του δημοσίου χρησιμοποιεί τα έντοκα γραμμάτια, κάτι που δημιουργεί  επιπλέον πρόβλημα στη ρευστότητα.

Η αστάθεια που εμπνέει η κυβέρνηση οδήγησε τους Έλληνες καταθέτες να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Περίπου 20 δις € υπολογίζεται ότι φύγαν. Τα μίσα σύμφωνα με έρευνα βρίσκονται σε σεντούκια και στρώματα, ενώ από τα υπόλοιπα 10 δις € τα 4 βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και τα 6 σε επενδύσεις στο εξωτερικό. Βέβαια το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιοι πολίτες εξέλεξαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά πήραν τα λεφτά τους γιατί δεν εμππιστεύονται την κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Ένα ακόμη τραγικό λάθος με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι η αφαίρεση των 11,2 δις €  από το Τ.Χ.Σ. εξαιτίας του όρου που εισήγαγε στο κείμενο για την τετράμηνη παράταση που υπέγραψε με τους εταίρους της. Αργότερα η κυβέρνηση είπε πως έδωσε «καταλάθος» 1,2 δις€ παραπάνω τα οποία διεκδικεί πίσω. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό πλέον  αν γίνει δεν θα είναι με τους παλιούς ειδικούς όρους, αλλά με νέους πολύ σκληρούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε  ότι «βάσει της νέας κοινοτικής οδηγίας, η όποια αξιοποίηση των 11 δισ. δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον έπειτα από τη σχετική άδεια και πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.». Επίσης, ουσιαστικά τα 11 δισ. του ΤΧΣ δόθηκαν πίσω στον EFSF χωρίς να έχει διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν, αν προκύψει ανάγκη, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή για την προστασία των Ελλήνων καταθετών

Η «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση πέτυχε μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Κατάφερε να υπογράψει νέο μνημόνιο χωρίς να εισπράξει χρήματα! Ένα νέο μνημόνιο το οποίο η κυβέρνηση δεν έφερε προς ψήφιση στη βουλή.

Στην κατηγορία οικονομικών εγκλημάτων της κυβέρνησης θα μπορούσαν να ενταχθούν η άρση των αποκρατικοποιήσεων, τα νέα μπερδέματα επί του φορολογικού και της φορολογίας ακινήτων, η απώλεια εσόδων,  το κούρεμα ή και η άρνηση είσπραξης προστίμων, τα 2 εκατομύρια€ χρέη προς το δημόσιο από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κλπ..

Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση σκορπάει 500.000.000 δολάρια για την ανακατασκευή αεροπλάνων με απευθείας ανάθεση (ενώ για την πολυδιαφημισμένη ανθρωπιστική κρίση έδωσε μόλις 200.000.000, λιγότερα από τα μισά που έδιναν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ). Κι όλα αυτά σε δύο μόλις μήνες εξουσίας.

Facebook Comments