«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης» ούτε περιφέρεται στον κόσμο ζητώντας χρηματοδοτική βοήθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, απαντώντας στις φήμες που ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στρέφεται στη Ρωσία για οικονομική στήριξη.

Υπογράμμισε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα», και για το λόγο αυτό η Αθήνα επιζητά μια «ευρωπαϊκή λύση».

Τόνισε πως η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν θα δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να τη θεωρεί «λαθρεπιβάτη» ή επιβάτη δεύτερης κατηγορίας που «κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα».

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο διαχώρισε τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. από την επιδίωξη ενίσχυσης της οικονομικής σχέσης μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας. Επισήμανε πως η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητά επωφελείς συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό, για αυτό είμαστε εδώ», είπε.

«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε κανένα ζήτημα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πούτιν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα και για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων.

Για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, ο κ. Πούτιν αποσαφήνισε πως «δεν είναι δυνατό να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της Ε.Ε.», όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων.

Facebook Comments