Η Ουκρανία είναι μία «αδελφή χώρα» που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική και πολιτική κατάσταση για μία σειρά λόγων και αποτελεί υποχρέωση της Ρωσίας να την βοηθήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μαραθώνιας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ετήσιας συνέντευξης Τύπου που δίνει παρουσία εκατοντάδων ρώσων και ξένων δημοσιογράφων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Μόσχα.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για τη στάση της Ρωσίας, η οποία αφού «πίεσε» την Ουκρανία με την επιβολή υψηλών τιμών για το φυσικό άεριο, τώρα τις μειώνει, ο ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι η κυβέρνηση της Γιούλια Τιμόσενκο υπέγραψε με τη Ρωσία το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο, «άρα, κανείς δεν πίεζε την Ουκρανία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει καμία αντίρρηση για μία στροφή της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, αλλά η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Διευκρινίζοντας ότι ο κύριος όγκος των εξαγωγών της Ουκρανίας προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι εάν η Ουκρανία ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, το ποσοστό των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων που θα φθάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές δεν θα αυξηθεί εξαιτίας των ποιοτικών ελέγχων και άλλων περιορισμών που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχετικά με το αν έχει συναντηθεί ή όχι με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υπεύθυνο για την αποκάλυψη στοιχείων των αμερικανικού προγράμματος παρακολουθήσεων, και στον οποίο έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν τον έχουν ανακρίνει σχετικά με τις δραστηριότητες της CIA και του NSA κατά της Μόσχας.

«Είναι μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα» και χάρη στον κ. Σνόουντεν «έχει αλλάξει η νοοτροπία εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο», είπε ο ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης τύπου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Μόσχα.

«Δεν συνεργαζόμαστε μαζί του και δεν το κάναμε ποτέ, δεν τού θέτουμε ερωτήσεις για τις δραστηριότητες των υπηρεσιών με τις οποίες συνεργάσθηκε σχετικά με τη Ρωσία», δήλωσε.

Υπενθυμίζοντας τους όρους που διέπουν την παροχή ασύλου στον Εντουαρντ Σνόουντεν, ανάμεσά τους και την αποχή από ενέργειες που θα βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν τους έχει παραβιάσει κατά την παραμονή του στη Ρωσία.

Facebook Comments