Κάθε χρόνο λίγο πριν το ξεκίνημα ενός νέου οικονομικού έτους, η Goldman Sachs αποτιμά τα μακροοικονομικά δεδομένα από τη χρονιά που πέρασε και προχωρά σε προβλέψεις για το επόμενο οικονομικό έτος. Οι παρακάτω είναι οι προβλέψεις της Goldman για τις σημαντικότερες τάσεις που αναμένονται να παρουσιάσουν συγκεκριμένες αγορές για το 2014.

Οι αναπτυγμένες αγορές ανακάμπτουν

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι για το 2014 πρόκειται να αυξηθεί το Α.Ε.Π στις Η.Π.Α με ρυθμούς άνω του 3%, με την Ευρώπη αργά αλλά σταδιακά να βρίσκεται και εκείνη σε τροχιά ανάκαμψης. Η πιο επιτυχημένη επενδυτική τράπεζα για το 2013, προβλέπει ότι το επενδυτικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2014, ενώ εκτιμά ότι οι τιμές των μετοχικών αγορών καθώς και τα επιτόκια των ομολόγων αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα.

Τα βασικά επιτόκια δανεισμού των κεντρικών τραπεζών μένουν αμετάβλητα

Οι τέσσερις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, BoE, BoJ, FED, ECB αναμένεται να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αναλυτές της Goldman αναμένουν σταθερότητα στα βασικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών μέχρι και το 2016.

Οι πιθανότητες για πτώση στα εμπορεύματα αυξάνουν

Η τράπεζα προβλέπει πτώση 15% για τα μέταλλα του χρυσού, του χαλκού και του σίδερου. Οι τιμές στην αγορά ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν με σημαντικές πιθανότητες να δούμε ακόμη και υποχώρηση στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως.

Πίεση αναμένεται στις αναπτυσσόμενες αγορές το 2014

Οι αγορές χωρών με υψηλά ελλείμματα, υψηλό πληθωρισμό και αδύναμους θεσμούς πιέστηκαν σημαντικά το 2013 ανάμεσα στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες αγορές. Η πίεση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2014. Αγορές με πιο σταθερή οικονομική πολιτική όπως εκείνες της Βραζιλίας και της Ινδίας πρόκειται να επηρεαστούν λίγο, ενώ αγορές χωρών που αντιμετωπίζουν ανισορροπίες όπως η τουρκική θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Σταθερότητα για τη ανάπτυξη της Κίνας

Μετά την αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας, οι επενδυτές θορυβήθηκαν από τα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Λόγω όμως του γενικότερα καλού κλίματος που αναμένεται να επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία το 2014 οι επενδυτές αναθεώρησαν και αυτοί με τη σειρά τους στόχους τους. Οι αναθεωρημένοι ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένονται στο 7,5% για το 2014, κρίνονται πλέον ως ικανοποιητικοί ,εφόσον επιτευχθούν, προκειμένου να διαψευστούν οι φόβοι των επενδυτών και συνεχιστεί η εμπιστοσύνη τους στη κινεζική οικονομία.

Facebook Comments