Το 2014 ανήκει στην Ευρώπη, συνεχίζουν να διαμηνύουν οι αναλυτές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να παίρνουν τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ, οι οποίες πρωταγωνίστησαν το 2013 και πλέον διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οπως εκτιμούν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα επεκτείνουν την ανοδική τους φορά και το 2014, ωθούμενα από τη βελτίωση της κερδοφορίας των εταιρειών, την αισιοδοξία γύρω από την ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη και την προοπτική μιας μακράς περιόδου πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

 

Η HSBC

Το ράλι στις αμερικανικές μετοχές δεν αναμένεται να συνεχιστεί, όπως επισημαίνει η HSBC και προχωρεί στην υποβάθμιση της στάση της για την αγορά των ΗΠΑ σε underweight από ουδέτερη, ενώ τηρεί στάση overweight για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η HSBC σημειώνει πως οι διεθνείς μετοχές αρχικά εμφανίστηκαν αδιάφορες σε ό,τι αφορά την έναρξη της μείωσης του προγράμματος αγορών assets της Fed. Ομως, καθώς η Fed θα συνεχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων το τρέχον έτος και οι αγορές θα αρχίσουν να προβλέπουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων το 2015, αυτό θα αποτελέσει έναν αντίθετο άνεμο για τις μετοχές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, ο δείκτης S&P 500 θα αυξηθεί μόλις 4% στις 1.900 μονάδες το 2014, ύστερα από κέρδη 30% το 2013.

«Με την κερδοφορία των εταιρειών να παραμένει το κλειδί στις αγορές, είμαστε υπέρ των χωρών και των κλάδων που έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική για ανοδικές εκπλήξεις. Ετσι μειώνουμε τη στάση μας για την αγορά των ΗΠΑ σε underweight, καθώς η κερδοφορία είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, οι αποτιμήσεις φαίνονται πια ακριβές σε σχέση με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές και η Fed κινείται προς το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης πιο γρήγορα από ό,τι άλλες κεντρικές τράπεζες», όπως σημειώνει η HSBC.

Aν και δεν αναμένει πτώση της κερδοφορίας στις ΗΠΑ, η HSBS σημειώνει πως υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της τάσης των εσόδων – μία αντίθεση με την Ευρώπη, όπου η κερδοφορία αναμένεται να σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη.

Η τράπεζα είναι overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέποντας ράλι της τάξης του 14% στον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst 300 εφέτος.

 

Η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley συστήνει overweight θέσεις στη γερμανική και την ισπανική αγορά το 2014, ενώ «γυρίζει» σε underweight τη στάση της για τις αγορές της Γαλλίας και της Ιταλίας, σημειώνοντας πως αναμένει άνοδο 10% στον πανευρωπαϊκό δείκτη MSCI.

Οπως επισημαίνει, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες έδειξαν νέα σημάδια αποκλίσεων εντός της ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας επεκτάθηκε για όγδοο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Markit, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών στην Ισπανία σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξής των τελευταίων εξήμισι ετών, τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι εταιρείες του κλάδου των υπηρεσιών στη Γαλλία είδαν μείωση της δραστηριότητας τον Δεκέμβριο και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα έξι μηνών, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών της Ιταλίας συρρικνώθηκε, επίσης, για δεύτερο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο.

Η Morgan Stanley θέτει στόχο για το τέλος του έτους στον δείκτη MSCI Europe, τις 1.480 μονάδες (άνοδο 10%) και τις 7.220 μονάδες για τον βρετανικό FTSE 100, επίπεδο-ρεκόρ για τον δείκτη.

Με τις αποτιμήσεις και την επενδυτική διάθεση να έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλότερες το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει ο οίκος.

Το 2014 θα είναι το έτος που θα μάθουμε αν θα έχουμε εκπλήρωση των επιθυμιών για βελτίωση της οικονομίας της ευρωζώνης ή όχι, όπως επισημαίνεται. «Είμαστε αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές για το τρέχον έτος, αν και η αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια νομισματική πολιτική αναμένεται να ενισχύσει τη μεταβλητότητα στην αγορά».

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley συστήνουν overweight θέσεις στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, ενώ προτιμούν τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας της MS περιλαμβάνουν την προοπτική της σημαντικής ανάκαμψης στα κέρδη ανά μετοχή, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και των spreads των ομολόγων της περιφέρειας.

Η Morgan Stanley αναμένει επίσης ανάκαμψη στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2014, κάτι που θα βοηθήσει επίσης τις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές.

Η βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές το 2014, η οποία θα είναι μία ιδιαίτερα καλή χρονιά για τις τραπεζικές μετοχές, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Η αύξηση των δεικτών p/e ώθησε υψηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές το 2013, παρά τις υποβαθμίσεις της εταιρικής κερδοφορίας. Αλλά σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων κατά το νέο έτος θα ωθήσει υψηλότερα τις ευρωπαϊκές μετοχές.

 

Η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs δηλώνει αισιόδοξη για τις αγορές και προτείνει στους επενδυτές να αγοράσουν ευρωπαϊκές μετοχές στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για το νέο έτος.

Η αμερικανική τράπεζα συστήνει παράλληλα overweight στάση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ύστερα από μία μακρά περίοδο χαμηλών αποδόσεων και μετά τις εξελίξεις γύρω από τις νέες ρυθμίσεις και τους ελέγχους, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε πιο υγιή ιδρύματα. Αντιθέτως, η GS προτείνει αποφυγή των κλάδων των χημικών προϊόντων, του πετρελαίου και φυσικού αερίου και των τροφίμων και ποτών.

Συνολικά, οι αναλυτές της GS είναι πεπεισμένοι πως το 2014 θα είναι άλλη μία καλή χρονιά στην Ευρώπη και αναμένουν τον δείκτη Stoxx 600 να τελειώσει το έτος στις 360 μονάδες.

Μέχρι το τέλος του 2015, ο δείκτης εκτιμάται να αγγίξει τις 380 μονάδες, ενώ το 2016 θα αγγίξει την κορυφή του 2017 και τις 400 μονάδες.

«Υστερα από τρία χρόνια στασιμότητας, περιμένουμε την ευρωπαϊκή κερδοφορία να σημειώσει αύξηση 14% το 2014, χάρη στη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την αύξηση των περιθωρίων κέρδους», όπως τονίζει ο κ. Πίτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs.

 

Ράλι 15% αναμένει το Barron’s

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Barron’s σε 12 διεθνείς επενδυτικούς οίκους, oι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν ράλι της τάξης του 15% το 2014. Οι εκτιμήσεις για τον δείκτη Stoxx Europe 600 κυμαίνονται μεταξύ των 360 και των 375 μονάδων.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale εκτιμούν ότι ο Stoxx Europe 600 θα αγγίξει τις 400 μονάδες το 2015 και τις 450 μονάδες το 2016. Ο δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 17,2% το 2013, τη στιγμή που οι αναλυτές σε ανάλογη δημοσκόπηση πέρυσι είχαν εκτιμήσει άνοδο της τάξης του 9%.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η «αγορά ταύρων» στην Ευρώπη, δηλαδή η συνέχιση της ισχυρής ανοδικής τάσης, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το 2014, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Μετά τη βίαιη κρίση χρέους, η οποία σφυροκόπησε τις τιμές των μετοχών από την κορυφή του 2007, θα είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευρωπαϊκές μετοχές να διατηρήσουν τη δυναμική τους, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί πάνω από 140% από τον Μάρτιο του 2009, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το 2014 ως ένα απόλυτα θετικό έτος για τις αγορές με οδηγούς την ενίσχυση των εσόδων των εταιρειών και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κέρδη ανά μετοχή στην Ευρώπη θα ενισχυθούν κατά 14% το 2014.

Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης πως το 2014 οι μετοχές προσφέρουν καλύτερες προοπτικές αποδόσεων από τα ομόλογα. Το spread μεταξύ των investment grade ομολόγων και των ομολόγων υψηλής απόδοσης θα μειωθεί περαιτέρω, ενισχύοντας έτσι την στροφή προς στις μετοχές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι τραπεζικές μετοχές θα είναι οι νικητές του 2014. Εχουν πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις σε όρους τιμής προς λογιστική αξία και μπορούν να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας και δείχνουν αύξηση των εσόδων.

Facebook Comments