Εκτός κι αν στις φετινές διακοπές τη βγάλατε με σαλάτα και ψάρι, σε κάθε άλλη περίπτωση η ζυγαριά δεν θα είναι και πολύ ευγενική μαζί σας τώρα που επιστρέφετε σπίτι. Δείτε πώς να την κάνετε να μετακινήσει το δείκτη προς τα αριστερά, καθώς εσείς θα αποτοξινώνεστε!

Τα πλούσια πρωινά με τις ομελέτες και τα κρουασάν, που όλοι καταναλώνουμε μόνο στις διακοπές, οι μπριζόλες στα κάρβουνα με τις τηγανητές πατάτες, οι καβουροσαλάτες, οι καρμπονάρες, οι πίτσες, τα σουβλάκια και οι βάφλες μάλλον ήρθαν για να μείνουν ως καλοκαιρινή ανάμνηση… πάνω στο σώμα. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι οι δυο απλωτές και τα 10 λεπτά ρακέτας που παίξατε στη θάλασσα δεν βοήθησαν και πολύ να «κάψετε» και η ζυγαριά… το κατάλαβε.

Μπορείτε, όμως, εύκολα να χάσετε τα 2-3 κιλά που πήρατε στις διακοπές και να αποτοξινωθείτε κάνοντας το καθιερωμένο φθινοπωρινό σας… reboot, αρκεί να ακολουθήσετε για περίπου 2-3 εβδομάδες τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές, που θα σας συμφιλιώσουν και πάλι με τη ζυγαριά σας και θα διώξουν τις τοξίνες μακριά.

Προσέξτε το πρωινό σας

Στις διακοπές συνηθίζουμε να τρώμε ένα πλούσιο πρωινό μιας και έχουμε χρόνο, συν του ότι το χρειαζόμαστε για να μας «κρατήσει» όλη μέρα στην παραλία. Με την επιστροφή στη βάση, όμως, συνήθως γυρίζουμε πάλι στο μοτίβο «δυο γουλιές καφέ κι ένα κουλούρι για το δρόμο». Καλό θα ήταν να μην ακολουθήσετε ούτε τη μία, ούτε την άλλη τακτική, αλλά να συμπεριλάβετε στο πρωινό σας μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα και λίγο μαύρο ψωμί με γαλοπούλα ή μέλι, αποφεύγοντας το βούτυρο, τα τηγανητά αβγά, τα κρουασάν και τις πραλίνες φουντουκιού. Ακόμη, προτιμήστε τον καφέ σας όσο πιο κοντά στο «σκέτο» γίνεται ή προτιμήστε το τσάι.

Σαλάτες

Όσο ήσασταν στο νησί, φάγατε και τα α λα κρεμ σας και τις μοσχαρίσιες σας και τους μουσακάδες σας και τα σουβλάκια σας. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε λίγο κράτει, αποφεύγοντας τα πολλά κρέατα, τα λιπαρά, τις κρέμες γάλακτος και τις μπεσαμέλ. Προτιμήστε διαφόρων ειδών σαλάτες με ρόκα, ντομάτα, κάπαρη, την κλασική χωριάτικη ή μια σίζαρς με κοτόπουλο, μαρούλι και κρουτόν. Σε κάθε περίπτωση, μην βουτάτε με μανία περισσότερες από μία φέτα μαύρου ψωμιού στη σαλάτα σας. Δώστε περισσότερη βάση στα λαχανικά και λιγότερη στο ψωμί.

Μειώστε τα γαλακτοκομικά
Δοκιμάστε για λίγες μέρες να μην βάλετε γάλα στον καφέ σας, να μην προσθέσετε φέτα στη χωριάτική σας, να αποφύγετε το βούτυρο και γενικά να μείνετε σε απόσταση ασφαλείας από γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί, συν του ότι θα αποφύγετε τα λιπαρά τους, μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Επενδύστε στα βότανα

Σε περιόδους αποτοξίνωσης, τα βότανα βοηθούν πολύ τον οργανισμό να «καθαρίσει» και να βρει και πάλι τους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Βάλτε το τζίντζερ στην καθημερινότητά σας, το οποίο και αποτοξινώνει και ενισχύει την καύση των θερμίδων και αν στις διακοπές σας ήπιατε πολύ αλκοόλ δοκιμάστε γαϊδουράγκαθο, το οποίο προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες.

Ενυδατωθείτε επαρκώς με φρούτα, λαχανικά και νερό

Είτε αυτό σημαίνει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως αγγούρι, καρπούζι, πεπόνι και άλλα φρούτα και λαχανικά, είτε σημαίνει να πίνετε φρέσκους χυμούς ή νερό, η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την αποτοξίνωση του οργανισμού σας. Κι εκτός του ότι θα λάβετε σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία από τα φρούτα και τα λαχανικά, θα ωφεληθείτε και από τις φυτικές τους ίνες, οι οποίες σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο διάστημα, διώχνοντας την πείνα σας μακριά.

Πείτε «όχι» στα delivery και τα γλυκά

Λογικά, επιστρέφοντας από τις διακοπές θα έχετε νοσταλγήσει το σπιτικό φαγητό και τα delivery δεν θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμά σας. Αν παρ’ όλ’ αυτά πέφτουμε έξω, τότε καλό θα ήταν να πετάξετε κάθε διαφημιστικό φυλλάδιο, να απορρίψετε κάθε πρόταση για φαγητό απ’ έξω και γενικότερα να αποφύγετε κάθε επεξεργασμένη τροφή, γλυκιά και αλμυρή. Ήρθε η ώρα να ξαναμπείτε στην κουζίνα και να βρείτε και πάλι ένα υγιεινό και «πράσινο» πρόγραμμα διατροφής.

Σε όλα τα παραπάνω, μην ξεχάσετε να προσθέσετε περισσότερο περπάτημα και άσκηση στη ζωή σας, τώρα που το κολύμπι δεν είναι πια στην καθημερινότητά σας και να αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Facebook Comments