Η ομηρία στις τράπεζες συνεχίζεται. Και η αγορά είναι μπερδεμένη, στην κυριολεξία, αν για την καθυστέρηση αυτή ως προς την προώθηση του νομοσχεδίου για τα warrants που θα επαναφέρει τα πιστωτικά ιδρύματα στον φυσικό τους χώρο, τον ιδιωτικό τομέα, ευθύνεται η κυβέρνηση ή η τρόικα ή οι τραπεζίτες.
 

Όταν ο κ. Μ. Σάλλας μιλάει από το βήμα του συνεδρίου των βιομηχάνων την Τετάρτη  και λέει ότι ξένοι ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κι εμείς, δηλαδή η κυβέρνηση περιμένει την τρόικα για να νομοθετήσει, κάτι συμβαίνει που δεν αρέσει. Ή περιμένουν το μεγάλο ξεκαθάρισμα στη βιομηχανία, με λουκέτα και κλείσιμο για όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια. Οπότε θα υπάρχει τελεσίδικη εικόνα για την κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών.  Ή περιμένει η κυβέρνηση να συντονιστεί με τις τράπεζες για να βγει η χώρα στις αγορές, άλλους λόγους η στήλη δεν βλέπει για το φρένο στις προσδοκίες μας…
 

“Ουδείς μίλησε για αλλαγή των όρων των warrants. Απλώς θα δώσουμε στο ΤΧΣ δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον”, είπε ο κ. Στουρνάρας  απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα χθες στη Βουλή, υπογραμμίζοντας  ότι στόχος της κυβέρνησης μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι να εξασφαλιστεί η αποδέσμευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το ΤΧΣ με γνώμονα πάντα, όπως είπε, το δημόσιο συμφέρον.
 

Ανεξάρτητα με τη σεναριολογία υπάρχουν οι εξής ρεαλιστικοί λόγοι: Πρώτον, το οικονομικό επιτελείο και το ΤΧΣ περιμένουν τα stress tests όπου θα δείξουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Τα αποτελέσματα καθυστέρησαν, (θα δημοσιευθουν τέλη Ιανουαρίου) οπότε πάει πίσω και το νομοσχέδιο. Δεύτερον, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο για να επενδύσει μία εταιρεία σε άλλη θα πρέπει να μην έχουν περάσει πάνω από 135 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση των αποτελεσμάτων ώστε να μπορεί να εξαγοράσει το ποσοστό της. Που σημαίνει ότι η προθεσμία της Eurobank τελείωνε στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε μετατίθεται για τον Μαίο. Τρίτον, υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για το θέμα των warrants, που ήθελαν να εντάξουν στο νομοσχέδιο. Αν περνούσε η διάταξη με τα warrants, τότε το κράτος θα μπορούσε να ανταλλάξει μετοχές με warrant κάποια τράπεζας. Για παράδειγμα, για την Alpha Bank που η αξία είναι 8,3 για να είναι ελκυστική η πρόταση θα πρέπει να δίνει 2,5 μετοχές για ένα 1warrant… Αυτό ουσιαστικά τι σημαίνει; Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή τους στις ελληνικές τράπεζες, καθώς,, η αποκρατικοποίησή τους σε ορίζοντα 3,5 ετών θα είναι δύσκολη. Μπλέξιμο…
 

Ενώ ο Γενικός Δείκτης απέχει από το ελάχιστο του δωδεκαμήνου 61,17% υπάρχουν 40 μετοχές που απέχουν έως και 30%, ενώ άλλοι 22 τίτλοι απέχουν από 30% έως 40%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη δεύτερη κατηγορία (μεταξύ του 30% και του 40%) συγκαταλέγονται μετοχές όπως η Motor Oil (38,75%), η υπό ιδιωτικοποίηση Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (37,93), η ΜΕΤΚΑ (37,22%), η Μύλοι Λούλη (36,97), η Ευρωπαϊκή Πίστη (31,73%),η  Flexopack (30,56%), η Frigoglass (30,21%), η Alpha Αστικά Ακίνητα (30,04%).
 

Επίσης, μεταξύ των τίτλων που απέχουν λιγότερο από 30% σε σχέση με το ελάχιστο του δωδεκαμήνου τους (στοιχεία πίνακα) συγκαταλέγονται: ΟΛΠ (29,06%), ΚΡΙ ΚΡΙ (28,62%), Mevaco (25,42), ΕΛΒΑΛ (23,87%), Πλαστικά Κρήτης (23,70%), ΟΛΘ (21,21%), Ελληνικά Πετρέλαια (20,98%), Καραμολέγκος (20,56%), Κορρές (20,39%), Profile (15,37%), ΕΥΑΘ (14,80%) και ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President – 0,76%).

 

ΧΣ

Facebook Comments