Ψαλίδι στο πλεόνασμα του 2016, ύφεση αντί για ανάπτυξη πέρσι… και κατά τα άλλα, σύμφωνα και με τις νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, « όλα καλά, είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά, μου αρκεί που είμαστε εντός στόχων»…

Μπορεί η καθοδική διόρθωση στο περσινό πλεόνασμα να μην οδηγεί σε νέα μέτρα αφού η υπεραπόδοση παραμένει (ο μνημονιακός στόχος για το 2016 ήταν στο 0,5% και τώρα με την αναθεώρηση διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ, έναντι 4,18%), ωστόσο μένει να φανεί αν οι δανειστές κρίνουν ότι θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στο πλεόνασμα του 2017. Όχι όλα καλά λοιπόν…

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχει στόχο πλεόνασμα 2,21% του ΑΕΠ φέτος (έναντι 1,75% που είναι ο μνημονιακός στόχος και 1,8% που «βλέπει» το ΔΝΤ).

Οι συνομιλίες με τους δανειστές για την γ’ αξιολόγηση, τώρα αλλά και στον επόμενο γύρο, θα καθορίσουν αν τελικά θα υπάρξει διανομή του έκτακτου μερίσματος ύψους 1 δις. ευρώ που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση. Όπως σημείωσε και η Citigroup, οι πιστωτές ανησυχούν για την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης να διανείμει μέρισμα από το αναμενόμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤAT στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 2016 το χρέος ήταν υψηλότερο κατά περίπου 2% του ΑΕΠ (στο 180,8% από 179% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν) και το ΑΕΠ του 2016 ήταν τελικά χαμηλότερο σε αξία (στα 174,199 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 175,88 δισ. ευρώ).

Αντίθετα λοιπόν με το «όλα καλά, καλύτερα από ποτέ» του κ. Τσίπρα, το υψηλότερο χρέος είναι ξεκάθαρο  ότι περιπλέκει τα πράγματα και βάζει βαθιές λακκούβες στον δρόμο προς την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα το 2018, που είναι και το τελευταίο αφήγημα του Έλληνα πρωθυπουργού, αφού για να συμβεί αυτό το clean exit, η Αθήνα θα πρέπει τότε να μπορεί να επιστρέψει στην  πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές, και τίποτα σήμερα, δέκα μήνες πριν αυτή την μεγάλη έξοδο στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση, δεν δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η JP Morgan εκτιμά ότι  η Ελλάδα θα έχει βρώμικη και όχι καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αφού θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα πιστωτική γραμμή με μέτρα μετά τον Αύγουστο του 2018, ενώ σύμφωνα με τηνHSCB η αβεβαιότητα γύρω από την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος καθώς και η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ακόμη υψηλή, δεδομένου του ερωτηματικού που υπάρχει γύρω από τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, τα ακόμη εκκρεμή προαπαιτούμενα καθώς και την πιθανότητα μεγαλύτερης λιτότητας. Oπως τονίζει, μια “καθαρή έξοδος” από τα προγράμματα διάσωσης το επόμενο έτος φαίνεται απίθανη, καθώς η πρόοδος στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη έχει σταματήσει. 

Και όντως η πρόοδος γύρω από το χρέος έχει σταματήσει. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να διαμηνύει ότι «συμφώνησε» με την Λαγκάρντ στις ΗΠΑ για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για βήματα προς την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο χθες ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα πως το θέμα του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι. «Είμαστε έτοιμοι, αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό που της αναλογεί, να κάνουμε περισσότερα, αν χρειαστεί, για το χρέος. Στο τέλος του προγράμματος, το προσεχές καλοκαίρι, θα εξετάσουμε εκ νέου πόσο βιώσιμο είναι», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας έτσι για μία ακόμη φορά την αμετάβλητη στάση των Ευρωπαίων, η οποία όχι μόνο δεν θα αλλάξει αλλά θα ενισχυθεί με τον νέο Γερμανό ΥΠΟΙΚ, ακυρώνοντας όλες τις δηλώσεις Τσίπρα για το «δώρο» και καλά που έφερε από τις ΗΠΑ.

Πώς λοιπόν «όλα καλά» κ. Τσίπρα; 

Αν η αξιολόγηση ήδη ξεκινάει με προβλήματα, αν το χρέος – η ελάφρυνση του οποίου είναι το ζητούμενο για την επιστροφή των επενδυτών στα ελληνικά assets – δεν αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του προγράμματος, αν οι αναλυτές δεν βλέπουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια (HSBC, JP Morgan), αν οι ανησυχίες γύρω από τις τράπεζες συνεχίζονται και εντείνονται  (το sell-off των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α  επιμένει), αν οι επενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν άφαντοι και κυρίως, αν η κοινωνία είναι προ των πυλών των νέων μέτρων που έχετε ήδη ψηφίσει; Που ακριβώς «επέστρεψε» η Ελλάδα, όπως είπατε, κ. Τσίπρα;

Facebook Comments